Üzleti tippek

Átlag alatti fizetések a hazai autóiparban

A közhiedelemmel ellentétben nem keresnekolyan jól az autóiparban dolgozók. A Merces nemzetközi tanácsadó cég összehasonlította a magyar autós kereseteket a régió többi országával. A kutatók 93 ezer munkavállaló jövedelmeit hasonlították össze.

Ne számítson gyors meggazdagodásra, aki autógyárban szeretne dolgozni: egyszerű betanított gépkezelő munkásként bruttó 151 ezer forintot lehet keresni havonta, ez a jelenlegi 191 ezres hazai bruttó átlagfizetés mindössze 78 százaléka. Csehországban ugyanezért a munkáért 185 ezer forint jár – derül ki a Merces közleményéből.
A magasabb pozícióban dolgozó „fehérgallérosok“ béreit is magában foglaló összesített átlagfizetés valamivel kedvezőbb: bruttó 226 ezer forint. (Szlovákiában átszámítva 186 ezer, Csehországban pedig 243 ezer forintnyi szlovák korona.)

Az autógyártáson kívül még alacsonyabbak a fizetések: az autószerelők és a karosszérialakatosok a bevallott jövedelmek alapján bruttó 142 , illetve 134 ezer forinttal kénytelenek beérni. A lakkozók 146 ezer, a karbantartók pedig 188 ezer Ft bruttóval számolhatnak havonta.

Ha igazán sokat akarunk keresni, a merces.hu felmérése szerint valamilyen műszaki tervezői vagy folyamatmérnöki pozícióban érdemes nyomulni: előbbiek bruttó 321 ezer, utóbbiak 337 ezer forintot kapnak havonta.

A szakmában eltöltött évek számával a fizetés is emelkedik: egy kevesebb mint 1 éve az autóiparban dolgozó munkavállaló átlagosan mindössze bruttó 160 ezret keres, 1-2 év gyakorlattal ez a szám 173, 3-5 év után 183 ezer forint, míg egy 6-10 éve a szakmában dolgozó munkavállaló átlagosan bruttó 191 ezret kap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik