Üzleti tippek

Leépít a Gazprom

Hivatali létszámleépítésbe kezd a Gazprom orosz állami földgáz-monopólium, amely több mint 400 ezer embert foglalkoztat Oroszországban.

Alekszej Miller vezérigazgató utasítására 2009. január 1-jével a Gazprom központi apparátusának a munkatársak 10 százalékától kell megválnia – több mint 500 embertől, mégpedig a legjobban fizetett menedzserek közül. Az Európa földgázellátásában uralkodó szerepet játszó részvénytársaság az irányítási költségek idei jelentős megugrása miatt kényszerül a lépésre, megfigyelők azonban kételkednek benne, hogy ezzel jelentős megtakarításra tehetne szert – írta a Kommerszant című orosz lap.

A megszorítás a központi apparátus mellett a fiókképviseletek stábját is érinti, ezekben együttesen 5770 ember dolgozik. „Egyes részlegekben a tervezett elbocsátás a 20 százalékot is eléri, másokat viszont nem érint majd a csökkentés” – magyarázta el egy, az igazgatótanácshoz közeli forrás.

Az alkalmazottak összlétszáma tavaly 3800 fővel bővült, így jelenleg 436 ezer ember dolgozik a Gazpromnál, akiknek 9,3 százalékát a vezető beosztásúak teszik ki, 22,2 százalékát a szakemberek és 63,1 százalékát a dolgozók. A legnagyobb arányban az irányítási költségek ugrottak meg, 32,6 százalékkal. A Gazprom tavalyi nettó profitjának csökkenéséért elsősorban a közép-ázsiai gáz felvásárlására fordított kiadások a felelősek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik