Üzleti tippek

Fizethetnek a MÁV-ÁBE ügyfelei

Várhatóan a 20-30 ezer forintot kell majd fizetniük a MÁV Általános Biztosító Egyesület (ÁBE) tagjainak, mivel egyik korábbi érdeklődő sem akarja megvenni a többmilliárd forintos adósságot felhalmozott biztosítót. A pótbefizetésről csütörtökön döntenek, de a tagok még így is jobban járnak, mintha felszámolja magát a szervezet.

A 2008 áprilisára több mint ötmilliárd forintos hiányt felhalmozó ÁBE egyik vezetője ellen a VPOP sikkasztás és pénzmosás gyanújával indított eljárást. „Szó sincs arról, hogy bárki eltette a biztosítottak pénzét, az átláthatóbb gazdálkodás érdekében gazdasági formát váltottunk, ehhez kellett a fedezet” – nyilatkozta minap a nem kevesebb, mint egymilliárd forint magánszámlára helyezéséről egy tv-műsorban Kiss Bálint, a biztosító egykori vezetőjének ügyvédje.

A több mint 200 ezer ügyfelet kiszolgáló biztosító azzal vált a piac meghatározó szereplőjévé, hogy jóval a piaci ár alatt kínálta kötelező gépjármű-biztosítási csomagjait. Elsősorban a fővárosi fiatal ügyfelek ragadták meg az alkalmat, –akiknek a drágább autók és a kevesebb vezetési tapasztalat miatt relatíve többet kell fizetniük, mint a középkorú és kisvárosi ügyfeleknek-.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), látva a növekvő adósságállományt, még áprilisban felfüggesztette az újabb ügyfelek toborzását és az üzletág eladását javasolta a biztosítónak. Hat érdeklődő jelentkezett: a K&H, a Magyar Posta Biztosító és a Signal Biztosító mellett, az Union is az ÁBE felé kacsintgatott. A pályázat leadási határideje július 18.-a, déli 12 óra volt, de egyik cég sem jelezte vételi szándékát.

Senki sem vesz lyukas zsákot

„Egyszerűen nem érdekel minket az üzlet. Pont” – nyilatkozott a visszalépésről az FN-nek rendkívül lakonikusan Maják Viktor, az Union kommunikációs igazgatója. Egy másik biztosítónál azonban név nélkül már elmondták, hogy nem érné meg nekik megvenniük a hatalmas adósságokat felhalmozott szervezetet, mert akkor fel kellene emelniük a díjakat, és az ügyfelek elpártolnának tőlük. Azt is hozzátették, hogy a 200 ezer autós a közelgő csőd miatt úgyis kikerül majd a piacra.

Fizethetnek a MÁV-ÁBE ügyfelei 1

A PSZÁF mindenesetre bizakodó. Arra számítanak, hogy csütörtökön sikerül majd elfogadtatni a közgyűléssel egy 20–30 ezer forintos egyszeri befizetést, és ezzel elkerülhető a csőd. Az ÁBE az év végéig folyamatos kifizetésekkel megoldhatja a tartozásokat, és a tagok is választhatnak maguknak új biztosítót.

Ellenkező esetben, ha nem jutnának dűlőre a héten, a megmaradt forrásokból rendeznék a tartozások egy részét, de a biztosítottak többségének magának kell majd kézbe vennie a saját ügyét, és az őket ért károkat polgári peres úton hajtathatják majd be külön-külön.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik