Üzleti tippek

A Mol beperelte az OMV-t

A Mol keresetet nyújtott be egy bécsi bíróságon az OMV ellen rossz hír keltése és rágalmazás miatt, mert az osztrák olajcég legutóbbi ausztriai sajtónyilatkozatai nyíltan indiszkrécióval vádolták meg a Molt az Európai Bizottság fúziós vizsgálata kapcsán.

“Célunk a helyzetet egyszer és mindenkorra tisztázni, és megmutatni, hogy az ellenséges felvásárlási kísérletet folytató OMV magatartása nem csupán a korrekt verseny szabályaitól tér el, hanem sérti a törvényeket is. Az OMV a vélemény-nyilvánításaival túllépett egy határt, amely kívül esik a legádázabb felvásárlási harcok gyakorlatán is, ezért nincs más választásunk, minthogy az osztrák bírósághoz fordulunk” – indokolta a beadványt Ferencz Szabolcs, a Mol kommunikációs igazgatója.

A Reuters hírügynökség a múlt csütörtökön közölt részleteket az Európai Bizottság egyelőre bizalmas dokumentumából, amely megállapítja: ha az OMV felvásárolná a Molt, az komolyan korlátozná a piaci versenyt, és magasabb árakhoz vezetne.

Akkor az OMV a Molhoz hasonlóan tartalmilag nem kommentálta a bizalmas uniós dokumentumot. Az OMV egyik szóvivője azonban – akit az APA osztrák hírügynökség idézett – úgy nyilatkozott: “Nézetünk szerint most az EU versenyhivatalát kell porondra szólítani, mert a bizalmi szabályok betartása fontos az egész folyamat egyensúlya szempontjából”. Azt mondta, nem tudni, ki rejtőzhet a bizalmi szabályok megszegése mögött, de “a Mol vezetése a múltban sem éppen a finom pengeváltással tüntette ki magát az OMV-vel folyó vitában”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik