Üzleti tippek

Egyre több lesz a fizetésképtelen cég

admin

2008. 07. 15. 11:33

A magyarországi hazai fizetőképességi helyzet további drámai romlására számít Dercze Zoltán, a Coface Hungary országigazgatója, aki szerint leghamarabb 2010-re javulhat a cégek helyzete. A szakértő szerint nem jó jel az sem, hogy egyre több cég alakul.

Továbbra is az építőiparban és a kereskedelemben található a legtöbb fizetésképtelen vállalkozás, de a kockázatos iparágak köre az idén a sertés- és baromfitenyésztést kiszolgáló takarmányértékesítéssel, az élelmiszer-feldolgozással, az acél- és fémfeldolgozás és az élelmiszer-ipari kiskereskedelmi beszállítással is bővülhet – állapítja meg a Coface Hungary elemzése.

A hitelminősítéssel és hitelbiztosítással foglalkozó cég elemzése rámutat: az első félévében 13 százalékkal nőtt a fizetésképtelenség miatt indult eljárások száma éves szinten. Az 5610 fizetésképtelenségi eljárásból mindössze 10 volt a vállalkozások megmentésére, fizetőképességének helyreállítására irányuló csődeljárás, ami aggasztóan alacsony arány a nyugat-európai országokhoz képest.

A cégek számának folyamatos növekedését sem tartja kedvező jelnek Dercze Zoltán; szerinte az nem a gazdaság élénkülésének köszönhető, hanem a cégek bejegyzési eljárásainak olcsóbbá és egyszerűbbé tételének tudható be. Ez a folyamat szerinte nem a valós gazdasági tevékenységet folytató vállalkozások indításának, hanem a korlátozott felelősség alól kibújó cégtulajdonosoknak nyújt újabb lehetőségeket arra, hogy a hitelezők nehezebben hajthassák be rajtuk tartozásaikat.

Regionális összehasonlításban is kiugróan magas Magyarországon a fizetésképtelenségi arány – számol be az elemzés. A közép-kelet-európai térségben hasonló méretű államokban évente pár ezer cég szűnik meg, szemben a hazai első féléves több mint 10 ezerrel, vagy az egész évre várható 20 ezerrel.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Mérk, 2017. április 4.
Koncányi Zsoltné, a Nő az esély című program tanulója viszi a tisztálkodáshoz szükséges eszközöket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézményben Mérken 2017. április 4-én. Nő az esély címmel 7,5 milliárd forint keretösszegű pályázati program indult áprilisban mintegy kétezer, nagyrészt roma nő és pár férfi képzésének és foglalkoztatásának segítésére.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.