Üzleti tippek

Dinnyével árasztották el az Auchan parkolóit

Több ezer mázsa görögdinnyét dobtak le a gazdák kedden az egyik budapesti Auchannál. A termelők attól tartanak, hogy a lánc árakciói tönkreteszik őket.

Másfél kilométeres konvoj indult hajnali egykor Budapest felé békés megyéből. A korábbi tervekkel ellentétben csak az M5-ös autópályánál található Auchan áruház parkolóját árasztják el dinnyével reggel hat óra körül. Nem kevesebb, mint 1500 mázsa gyümölcsöt visznek magukkal a békési, a jászsági és a nyírségi termelők.

Már több hete folyik a vita az áruházlánc és a termelők között, mert az Auchan kéthetes akciójában a termelői önköltség alatt, 49 forintért kínálta kilóját. Nem sikerült megegyezni, a GVH-nál is feljelentették a múlt héten a kereskedőt. „Nem várhatunk a versenyhatóságra, a tettek mezejére kell lépnünk, mert különben a többi lánc is követi az Auchan árait és akkor végünk lesz” – magyarázta az FN-nek a drasztikus fellépés okát Karsai József békéscsabai MSZP-s parlamenti képviselő, aki a mozgalom élére állt.

„Hetek óta tárgyaltunk és nem sikerült megegyezni, évtizedes jó kapcsolatban vagyunk a magyar termelőkkel és külföldi láncainkba is szállítunk hazai dinnyét” – mondta el az FN-nek a másik oldal álláspontját Gillemot Katalin a multi lánc kommunikációs vezetője.

Ragadós példa

Karsai egyébként éppen arra hivatkozik, hogy a lengyel és a német felvásárlók is már csak 20-25 forintot akarnak adni a magyar dinnye kilójáért, követve az Auchan példáját. A Tesco és a Spar csoport egyébként 55 forintot fizet (ezen utóbbi két lánc részesedése sokszorosa az Auchanénak a magyar piacon).

Az Auchan végül engedett: keddtől 65 Ft/kg-os áron értékesíti a görögdinnyét, de a döntés nem hatotta meg az áruházlánc M5-ös autópálya fővárosi szakaszánál lévő üzletéhez hajtó gazdákat, akik több teherautóból, 120-150 tonna dinnyét borítottak az aszfaltra, így tiltakozva a 16-22 forintos átvételi ár miatt. A gazdák 79 forintot kérnek a dinnye kilójáért.

Hiába engedett

A távirati iroda tudósítása szerint az akció – melyen jelen volt Karsai József szocialista képviselő – után a gazdákat rendőrök igazoltatták, de senkit nem vettek őrizetbe.

Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára korábban úgy nyilatkozott: a minisztérium jogosnak ítéli a termelők felháborodását, és az FVM és az APEH közösen vizsgálódik, nem történt-e beszerzési ár alatti értékesítés – emlékeztet a hírügynökség tudósítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik