Üzleti tippek

Kereskedők nélkül mindenkinek könnyebb

Meggyvásárt tartanak szombaton Budapesten: a „fair trade”, azaz méltányos kereskedelem jegyében maguk a termelők hozzák a gyümölcsöt Budapestre, és a piaci ár mintegy feléért kínálják. Meggymentő Akció a Szövetség az Élő Tiszáért rendezésében.

A rendkívül alacsony felvásárlási ár miatt sok gyümölcstermelő gazdasága felszámolását tervezi. A meggytermelőktől például az önköltség felét, harmadát kínálják a felvásárlók, ezért sokan le sem szedték az idei termést, vagy ha meg is tették, utána kivágják a fáikat. Egy kiló meggyért, amit a fővárosi zöldségesek 300 forint körül kínálnak, a termelő 45-50 forintot kap – mondta el lapunknak Kajner Péter, az Élő Tiszáért Program titkára, a Szövetség az Élő Tiszáért (SZÖVET) elnökségi tagja.

Kivágják a fákat, az utolsó termést már a földről szedik fel (fotó: MTI)

Kivágják a fákat, az utolsó termést már a földről szedik fel (fotó: MTI)

Szombaton indul a vásár

Ezért szervezte meg a szövetség három alkalommal a meggymentő akciót, ahol a termelők budapesti piacokon, áruházak parkolójában közvetlenül értékesítették a gyümölcsöt. Azzal, hogy kikapcsolták a hosszú kereskedelmi láncolatot, a meggyet 170 forintért kínáló termelők több mint háromszoros áron adhatták el a gyümölcsöt, a vásárlók pedig „féláron” juthattak hozzá. A következő meggyvásárt most szombaton tartják két helyszínen, és a termelők most sárgabarackot is kínálnak: a meggy továbbra is 170, a barack 260 forint lesz.

A termelő maga költségén szállítja fel a terméket Budapestre, a SZÖVET a helyszínt biztosítja, és különböző reklámok, hirdetések formájában tájékoztatja a leendő vásárlókat – avat be a részletekbe Kajner Péter. Az civilszervezet a jövőben létre kívánja hozni az Élő Tisza védjegyet, amelyet Tisza menti, a fenntartható fejlődést szolgáló termékek és szolgáltatások használhatnának.

Tönkremennek a termelők

Az eddigi három akcióban a termelők 15 tonna meggyet adtak el, Kajner Péter szerint szombaton is körülbelül öt tonna gyümölcs cserél majd gazdát. A szövetség ezután egy-két kétig értékeli az akciót, majd több termékeket bevonva szervezi újraindítja a termelő és a vásárló közvetlen találkozóit.

Tudósítónk is beszámolt arról korábban, hogy július elején figyelemfelhívó akciót tartottak a meggytermelők: egytonnányi meggyet osztottak ki a budapesti termelők a Nádor utca 32. előtt, egy pár láda gyümölcsöt pedig jelképesen kiborítottak a Kossuth téren.

Nézze meg az FN Tudósító (xdl55) tudósítását a július 3-i budapesti meggyosztásról!

Nézze meg az FN Tudósító (xdl55) tudósítását a július 3-i budapesti meggyosztásról!

Ugyancsak a hónap elején számoltunk be arról, hogy a MAGOSZ kartell gyanújával feljelentette a felvásárlókat és a feldolgozó üzemeket a Gazdasági Versenyhivatalnál. A gazdaszervezet szerint ugyanis mesterségesen tartják alacsonyan a meggyárakat: az összes gyümölcsnél önköltség alatt fizetnek, több tízezer ember megélhetése forog kockán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik