Üzleti tippek

Bankokat bírságolt a PSZÁF

Három bankot bírságolt meg a pénzügyi szervezetek felügyelete 19,5 millió forintra a tőkepiacon elkövetett szabálytalanságaik miatt.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a Raiffeisen Bankot 8,5 millió forintra, az OTP Bankot 6,5 millió forintra, az MKB Bankot pedig 4,5 millió forintra bírságolta, a tőkepiaci törvény és a befektetési vállalkozásokról, illetve az árutőzsdei szolgáltatókról szóló törvény alapvető követelményeit sértő működési gyakorlat, illetve hiányosságok miatt – tette közzé a felügyelet a saját honlapján szerdán.

Felügyelet azt vizsgálta, hogy a tőkepiacon jelentős szerepet betöltő univerzális bankoknál a befektetési szolgáltatási tevékenység gyakorlása során az érintett piaci szereplők betartják-e a határidős ügyletek letéti követelményeire, az azokhoz kapcsolódó nyilvántartások megfelelőségére, illetve az ügyfélkövetelések védelmére vonatkozó jogszabályokat.

A közlemény szerint a PSZÁF tételesen ellenőrizte a bankok által egy meghatározott időszakban a Budapesti Értéktőzsdén, illetve a tőzsdén kívüli kereskedésben lebonyolított határidős devizaügyletek meghatározott értéknapra vonatkozó bizonylatait. A vizsgálat valamennyi vizsgált banknál hiányosságokat, illetve törvénysértő működési gyakorlatot tárt fel.

A megállapított súlyosabb szabálysértések a határidős ügyletek letéti tőkekövetelményének érvényesítése kapcsán az ügyfélkövetelések védelmére és a folyamatba épített ellenőrzés hiányosságára vonatkoztak.

Ugyancsak szabálysértéseket tárt fel a felügyelet a saját és ügyfél tulajdonú befektetési eszközök, tőzsdei termékek elkülönített kezelésére és kimutatására, illetve a határidős pozíciók és az elszámolásukhoz zárolt fedezetek összhangjára, valamint az engedélyezett tevékenység jellemzőinek és kockázatainak megfelelően az üzleti döntések, jogosultságszerzések, kötelezettség és kockázatvállalások kellő módon történő figyelemmel kísérését és ellenőrzését lehetővé tevő működési, eljárási és nyilvántartási rend alkalmazására vonatkozóan.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.