Üzleti tippek

Nem hamarkodják el a Volán privatizációját

admin
admin

2008. 07. 08. 19:01

A kormány nem tervezi a Volán-társaságok elhamarkodott privatizációját; a Pénzügyminisztérium, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, valamint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szakembereiből álló munkacsoportnak október elsejéig kell elkészítenie a Volán-társaságok középtávú fejlesztési tervét.

Erről tájékoztatta Csepi Lajos, a közlekedési szaktárca államtitkára és Dabóczi Kálmán főosztályvezető a Volán szakszervezetek képviselőit – mondta Horváth László, a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségének alelnöke.

A szakmai egyeztetésen a Volán cégcsoport helyzetéről, valamint a közösségi közlekedés jövőjéről tárgyaltak a szaktárca képviselői a szakszervezetekkel, amire azért került sor, mert a szakszervezetek jelezték: ellenzik a magánkézbe adást és az állami szerepvállalás csökkenését.

A szakszervezeti tömörülések vezetőinek felvetésére, miszerint egyes gazdasági érdekcsoportok nem mondtak le a Volánok teljes körű megszerzéséről, a szaktárca képviselői kijelentették, hogy nem tervezik “egy kézbe” eladni a társaságot.

Az elképzelések szerint az új tulajdonosi szerkezetben szerepet kapnának az önkormányzatok, az állam és a szakmai befektetők, valamint dolgozói részvénnyel a munkavállalók és a menedzsment.

A szakszervezetek vezetői elmondták azt is, hogy ellentmondásosnak tartják az alvállalkozók kötelező bevonását a szolgáltatásba, amire a 2004-ben megkötött közszolgáltatási szerződés kötelezi a Volán-társaságokat.

Mindezt a döntéshozók is elismerték, ezért nem zárták ki a szerződésmódosítás lehetőségét, hozzátéve, hogy a közlekedésszervező regionális irodák megerősítésével jobban össze lehet hangolni a közösségi közlekedésben résztvevők – a MÁV, a Volán-társaságok és a magánvállalkozások – szolgáltatását.

Horváth László emlékeztetett: a helyközi utasforgalom több mint 70 százalékát a társaság bonyolítja le, a Volán járatok biztosítják az összeköttetést a zsáktelepülések, a kis falvak és a külvilág között, ezzel azonban nincs arányban a szakma kormányzati támogatottsága, anyagi és erkölcsi megbecsülése.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.