Üzleti tippek

Gazprom: drámai lesz a gázár

Az orosz Gazprom földgázipari vállalat szerint a közép-ázsiai földgáz beszerzése jövőre több mint kétszeresére drágulhat.

Ami a gázárakat illeti, a végfelhasználók számára egészen drámaivá válik a helyzet – tájékoztatta a Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnököt.

A Gazprom, a világ legnagyobb földgáztermelője Türkmenisztánból, Kazahsztánból és Üzbegisztánból importál földgázt, ezzel pótolja a hazai piac számára az általa Nyugat-Európába exportált mennyiségeket. Korábban igyekezett alacsonyan tartani az importárakat, kihasználva, hogy e volt szovjet köztársaságoknak nincs alternatív exportútvonaluk.

E forrást megőrzendő, a Gazpromnak az is érdeke, hogy a közép-ázsiai termelőket eltérítse az új keletű, kínai és a nyugati gázimport- és vezetéktervekben való részvételtől, ezért újabban hajlandó magasabb árat fizetni nekik.

Miller megismételte, hogy jövőre az általa Európába exportált földgáz ára el fogja érni az 500 dollárt ezer köbméterenként, a mostani 400 dollár helyett, részint a kőolaj drágulása miatt – amit a földgázárak hat-kilenc hónapos késéssel követnek -, részint a közép-ázsiai gáz árának emelkedése miatt. A Gazprom jelenleg Türkmenisztántól veszi a legtöbb gázt, annak az ára már most ezer köbméterenként 150 dollárra emelkedett az első félévi 130 dollárról.

A Gazprom jelenleg ezer köbméterenként 179,50 dollárt számláz Ukrajnának a szállított orosz-közép-ázsiai földgázkeverékért, és figyelmeztetett, hogy ez is megközelítheti az európai árszintet jövőre. Elemzők szerint Ukrajnának erre nincs pénze. Egy korábbi orosz-ukrán árvita 2006 elején rövid időre fennakadásokat okozott Oroszország európai gázexportjában, amelynek 80 százaléka Ukrajnán át halad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik