Üzleti tippek

Gates 2.0

admin
admin

2008. 07. 08. 12:00

Főállású filantróp lett júliustól a Microsoft első embere. Bill Gates felhagyott a szoftvercég operatív irányításával, hogy több időt áldozhasson a jótékonykodás oltárán.

A Star Wars játékfiguráival utolsó erejéig védi a szoftver legfelső hatalmát, majd a saját jövőjéről is intézkedik: egyeztet Bonóval, hogy a népszerű gitárszimulációs programban elért eredményei alapján az ír rocker bevegye a U2-ba, majd felhívja Spielberget, hogy a róla készülő film főszerepére kérje fel George Clooney-t – többek közt ezt láthatjuk abban a vicces kisfilmben, amit a tréfás kedvű microsoftos csapat Bill Gates utolsó redmonti munkanapjáról forgatott.

TudTa-e?

2007. június 7-én Bill Gates átvette diplomáját a Harvard Egyetemen. Harminc évvel azután, hogy kimaradt az egyetemről, tiszteletbeli doktori címet adományoztak neki a régi alma materben.

Az 52 éves multimilliomos, polgári nevén William Henry Gates ugyanis úgy döntött, végleg feladja a Microsoftnál betöltött operatív irányítási pozícióját, s idejének nagy részét inkább a filantrópiának szenteli, mégpedig a Bill & Melinda Gates alapítványnál, amelyet feleségével 2000-ben hoztak létre három „családi” alapítvány egybeolvasztásával. Július 1-jével már csak a szoftveróriás elnöki pozícióját őrzi meg. A döntést közel egy évtizede fontolgatja, két éve pedig fokozatosan „építi le magát” 1975-ben alapított vállalatában. Gates – aki egymás után 13 éven keresztül (1995–2007) viselhette „a világ leggazdagabb embere” címet, az idén pedig 29 milliárd dolláros magánvagyonával harmadikként végzett a Forbes listáján – viszonylag nehéz pillanatban hagyja el cégét, amely egyre keményebb harcot vív a Google-lel és régi riválisával, a Macintosh gépeket gyártó Apple-lel. S bár a világ komputereinek 90 százalékán Windows-programok futnak, a Macintosh számítógépek öt százalékra növelték piaci részesedésüket.

Gates 2.0 – ahogy a Fortune magazin emlegeti – három iroda között ingázik majd: egy napot cégelnökként a Microsoft redmonti főhadiszállásán tölt, kettőt a Gates Foundationnél, Seattle-ben, további kettőt pedig saját irodájában.

Az eddig főállásban pénzcsinálással – valamint agresszív üzletelési stílusa miatt ellenségek gyűjtésével – foglalatoskodó ügyvezető most a jótékonykodás vizeire evez, s látszólag épp eddigi tevékenységeinek az ellenkezőjét műveli majd: pénzt költ, és segítségre szoruló emberek mellé áll. Alapítványának, amely 45 milliárd dollár felett rendelkezik, jelentős részét régi jó barátja, Warren Buffet mágnás adta, aki azért bízta Gatesre a pénzt, mert biztos abban, hogy a komputerguru okosan és hatékonyan használja majd fel azt.

A világ legnagyobb szoftvergyártójának feje pedig nem tétlenkedik: elhatározta, hogy a Bill & Melinda Gates Foundationt a világ legnagyobb karitatív szervezetévé teszi. Az alapítvány elsősorban vakcinakutatásokra, illetve harmadik világbeli országok egészségügyi rendszerének fejlesztésére koncentrál és költ. Még legnagyobb bírálói is kalapot emeltek, amikor bejelentette: egyelőre 30 milliárd dollárt kíván jótékony célokra fordítani, de nem szeretne megállni ennél az összegnél.

Mérföldkövek Bill Gates és a Microsoft életében

– Barátjával, Paul Allennel készítettek egy Basic programot a MITS Altairhez 1975-ben. Gates otthagyta a Harvardot, és tízdolláros órabérért elment programozónak a MITS-hez. Együttműködésük Micro-soft néven futott.
– Öt évvel később szerződést kötöttek egy személyi számítógépeket kiszolgáló operációs rendszer megírására az IBM-mel; ez volt az MS-DOS.
– 1986 márciusában lépett a Microsoft a nagyközönség és a tőzsde elé. Gates abban a pillanatban multimilliomossá vált.
– A PC World folyóirat 1987-ben egy egész számot szánt Bill Gatesnek
– A Windows 95 bevezetését 150 millió fontos marketingkampánnyal „ünnepelték meg”.
– 1998-ban a híres antitrösztper súlyos büntetéssel zárult a Microsoft számára: az ítélet szerint a céget két részre kellett volna osztani.
– 2001 júniusában a fellebbviteli bíróság kimondta ugyan, hogy a Microsoft monopolhelyzetet teremtett azáltal, hogy az Internet Explorert a Windows operációs rendszerekkel együtt szállította, mégis úgy vélte, hogy az ítélet túl szigorú, és megszüntette a végzést.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.