Üzleti tippek

Uniós igen az áfakulcscsökkentésre?

Az Európai Bizottság az áfáról szóló irányelv módosítását javasolja annak érdekében, hogy a tagállamok rugalmasabban alkalmazhassanak tartós jelleggel csökkentett áfakulcsokat bizonyos szolgáltatások tekintetében - jelentette be hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján Kovács László, az EU adó- és vámügyi biztosa.

A javaslat olyan területekre irányul, ahol bizonyított, hogy a csökkentett áfakulcsok alkalmazása nem okoz zavart a belső piac működésében. Az érintett szektorok többsége a munkaerőigényes és helyi szolgáltatások közé tartozik, beleértve az éttermi szolgáltatásokat is. A javaslat ugyanakkor nem változtat azon az alapelven, hogy a tagállamok számára csupán választható lehetőség, de nem kötelező a csökkentett áfa-kulcsok alkalmazása. A javaslatban szereplő szolgáltatások többségére egyes tagállamokban – és csak 2010-ig biztosított lehetőségként – már eddig is alkalmazható volt csökkentett kulcs.

Eltérő áfakulcsok az élelmiszer-szolgáltatásban

Az unió általános szabályai szerint az áfa köteles áruk és szolgáltatások áfája minimum 15 százalék, de a tagállamok az áruk és szolgáltatások korlátozott listája tekintetében ennél alacsonyabb – ám minimum 5 százalékos – áfakulcsot is alkalmazhatnak. Ezt az általános szabályt számos átmeneti mentesség szövi át számos tagállam esetében. E mentességeket az 1992-es áfairányelv bevezetését megelőző tárgyalásokon, vagy a csatlakozási okmányokban harcolták ki maguknak egyes tagállamok. Így például 11 tagországban van lehetőség az éttermi szolgáltatások esetében a csökkentett áfakulcs alkalmazására, a többi 16 tagállamban nincs. Hasonló a helyzet a munkaerőigényes szolgáltatások derogációit illetően.

“Célom a jogbiztonság megteremtése a csökkentett kulcsok 2010 utáni alkalmazásával kapcsolatban a munkaerőigényes szektorokban, valamint, hogy minden tagállamnak jogában álljon ezen lehetőség alkalmazása. Semmivel nem indokolható, hogy például az éttermi szolgáltatások az Európai Unió tagállamainak egyik felében részesülhetnek a csökkentett kulcsok által nyújtott előnyökből, míg a tagállamok másik felében nem” – mondta Kovács László.

A javaslat nem terjeszti ki a csökkentett kulcsok körét környezetvédelmi és energiatakarékossági célokra. Jelenleg olyan tanulmányok elkészítésén dolgoznak, amelyek az energiatakarékosságot segítő anyagokkal, illetve az energiahatékony termékekkel és az energiahatékonyságot növelő szolgáltatásokkal kapcsolatban a csökkentett kulcsok alkalmazásának lehetőségét vizsgálják. A brüsszeli bizottság az elemzés eredményeit, valamint javaslatait ősszel fogja előterjeszteni.

Kibővített szolgáltatáslista

A lakóingatlanokkal kapcsolatos, csökkenthető áfa-kulcsos szolgáltatások köre a javaslat értelmében már nem korlátozódik a csak szociálpolitikai célú ingatlanokra, mint jelenleg, hanem a lakóingatlan-építési szolgáltatások egyéb területeire is ki fog terjedni, beleértve a felújítást, fenntartást, takarítást. Az éttermi és étkeztetési szolgáltatásokra, az alkoholtartalmú italok kivételével, szintén kiterjed a javaslat.

A javaslat értelmében a munkaerőigényes szolgáltatások tartósan azon szolgáltatások listájára kerülnek, amelyekre csökkentett kulcsot lehet alkalmazni. Ezen túlmenően a javaslat kiterjed a hasonló jellegű helyi szolgáltatásokra is. Ilyenek például az ingó materiális termékeken végzett csekélyebb mértékű javítások, tisztítások és karbantartások, beleértve a kerékpárjavítást, de kizárva egyéb közlekedési eszközök javítását. Ide tartozik például a cipők, ruhák, számítógépek és órák javítása.

Szintén vonatkozik a javaslat az otthoni gondozási és ápolási szolgáltatásokra, valamennyi egyéb személyi szolgáltatásra – beleértve a fodrászatot és a szépségápolást -, a kertészeti szolgáltatásokra, továbbá a tagállamok által elismert vallási, illetve a kulturális örökséggel kapcsolatos helyekhez, valamint történelmi emlékművekhez nyújtott helyreállítási és fenntartási szolgáltatásokra. Ezen túlmenően néhány kisebb pontosítást is tartalmaz a javaslat. A gyógyászati termékek kategóriája kibővül bármely nedvszívó higiéniai termékkel, jellemzően a gyermekpelenkákkal.

A fogyatékkal élők orvosi eszközei tekintetében a brüsszeli bizottság javasolja a csökkentett áfakulcs alkalmazhatóságát az összes olyan anyagra és eszközre, amelyet kifejezetten a fogyatékkal élők kizárólagos használatára terveztek, vagy annak megfelelően módosítottak – beleértve a különlegesen módosított gépkocsikat, illetve Braille-billentyűzeteket.

A nyomtatott könyvekre a jelenlegi szabályozás értelmében alkalmazható a csökkentett kulcs. A bizottság javasolja a könyvek fogalmának a kiterjesztését a hangoskönyvekre is. Ezek olyan CD-k, CD-ROM-ok, vagy bármely egyéb fizikai eszközök, amelyek döntően a nyomtatott könyvekével megegyező tartalmat reprodukálnak, és nem tartalmaznak egyéb anyagot, például játékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik