Üzleti tippek

Kedvező hiány a magas adók miatt

A KSH adatai alapján az egyensúlyt inkább az adóbevételek növekedése támogatta az idei első negyedévben. A kormányzati szektor kiadásai kevesebb mint két százalékkal csökkentek.

Az idei első negyedévi hiány az egy évvel korábbinál 316,9 milliárd forinttal, GDP-arányosan 5,2 százalékponttal alacsonyabb. A kormányzati szektor bevételei az első három hónapban 9,9 százalékkal voltak magasabbak az elmúlt év első negyedévéhez képest.

Az átlagosnál magasabb, 12,1 százalék volt a jövedelemadóból származó bevételek növekedése, ezen belül a személyijövedelemadó- és a társadalombiztosítási járulék-bevételek 11,5 százalékkal emelkedtek.

A kormányzati szektor kiadásai az első negyedévben mindössze 1,7 százalékkal voltak alacsonyabbak a bázisnál. A KSH magyarázata szerint az előző év első negyedévéhez viszonyítva a felhalmozási kiadások – elsősorban az autópálya- és az útépítések csökkenése miatt – jelentősen, közel 50 százalékkal csökkentek.

A kiadáscsökkenés átlagánál jóval magasabb arányban, 17,5 százalékkal mérséklődtek a természetbeni juttatások, főleg az energia- és a gyógyszerárak támogatásának csökkenése miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik