Üzleti tippek

Már csak elektronikusan lehet céget alapítani

Mától csak az interneten keresztül lehet céget gründolni, vagy a változásokat bejegyeztetni. A programok és szerződésminták elektronikusan letölthetők. Az elektronikus rendszerrel néhány nap alatt lefut az alapítás és kevesebb az illeték. A 100 ezer körüli ügyvédi költséget azonban nem lehet megspórolni.

Július elsejétől kizárólagossá válik az elektronikus cégalapítás és a változások bejegyzése. A korábban szólamként emlegetett egy órás cégbejegyzés valójában 2-3 nap, de ez még így is sokkal rövidebb a korábbi többhetes gyakorlatnál. A rendszer egyébként nem új, már másfél éve lehet elektronikusan is kérni a változások rögzítését és az új gazdálkodó formák elindítását a cégbíróságoktól. A programok és szerződésminták letölthetők innen.

„Sokkal jobb az elektronikus rendszer, de tavaly sok gondunk volt néhány vidéki bíróságon, mert egyszerűen nem készültek fel a bírák és gyakran voltak jogértelmezési problémák, de ezek egyre ritkábban fordulnak elő” – vélekedett Kovács Nikolett, a Dr. Asbóth Dr. Krajnyák és Társa Ügyvédi Iroda munkatársa.

A jogásztól azt is megtudtuk, hogy egyetlen esetben lassabb az új szisztéma: akik korábban sürgősen akartak céget alapítani, az illetékbélyeg megvásárlása után már küldhették is a bíróságra, amely gyorsított eljárással – persze jóval drágábban – megvizsgálta a kérvényt, most viszont az illeték és a közzététel költségét csak banki átutalással lehet rendezni, ami minimum 2-3 nap.

Egyszerűbb és gyorsabb, de életképes?

Jelentősen csökkentek az illetékek, a korábbi 100 ezer után, online csak 15 ezer forintba kerül a bejegyzés. Az ügyvédi költségek 11 és 100 ezer forint között mozognak. Egy kft. alapítása egyszerűsített eljárással például 80-100 ezerbe kerül irodától függően. Az új TEÁOR besorolásból eredő változtatásokat pedig 40-80 ezerre kalkulálják a jogászok. Akkor olcsóbb a szolgáltatás, ha korábban ugyanaz az iroda végezte az alapítást is.

„Az új rendszerrel viszont tovább nőhet majd az életképtelen, vagy fiktív cégek száma” – mondta el az FN-nek Csorbai Hajnalka, az Opten Kft. stratégiai igazgatója. Az új felállásban ugyanis az ügyvédekre és a közjegyzőkre nagyobb felelősség hárul a cégek életképességének ellenőrzésében, a szakértő hozzátette, hogy ennek elvileg javítania kellene a minőséget, de biztos lesznek olyan jogi irodák, amelyek olcsón vállalják majd a céggyártást.

Folyamatosan növekszik egyébként az új cégbejegyzések száma, az Opten adatai alapján idén havonta átlagosan 13-15 ezer új jogi személy jön létre, igaz ez nemcsak az egyszerűbb bejelentési rendszernek, hanem az alacsonyabb törzstőke szabálynak is köszönhető. A felszámolási eljárások száma 2007-hez képest 17 százalékkal nőtt idén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik