Üzleti tippek

Példátlan átszervezés a Siemensnél

admin
admin

2008. 06. 29. 18:35

A német Siemens gépipari csoport világszerte 17 200 embert bocsát el több mint 400 ezer alkalmazottja közül, a leépítésben Németországban várhatóan 6400 dolgozó lesz érintett, ezt erősített meg "majdnem", de mindenesetre közvetve vasárnap a csoport vezérigazgatója, Peter Löscher a Bild című lapnak nyilatkozva.

Azt közvetlenül is megerősítette, hogy 2010-ig 1,2 milliárd eurós megtakarítást terveznek, főleg, mint mondta, az adminisztratív költségekből. Kevesebb adminisztráció, kevesebb irodai munkahely: a világgazdaság és az olajár növeli a lépéskényszert, fel kell készülnünk a rossz időre – mondta.

A szakszervezetek, korábbi értesülések alapján, 10 ezer fős létszámcsökkentésre számítottak.

Az átszervezés példátlan méretű a cég 160 éves történetében. Löscher tavaly került a csoport élére, miután egy – jelenleg is nagyszabású perben tárgyalt – megvesztegetési botrány miatt távoznia kellett mind elődjének, mind az igazgatótanács elnökének. Löscher a “szennyes kitakarítását” és a Siemens áramvonalasítását ígérte.

A Siemens korábban 6,887 milliárd eurós adózott eredményt jelentett az üzleti éve márciussal zárult első feléről, több mint háromszor többet az egy évvel korábbi 2,047 milliárdnál, azonban az első üzleti félév furcsán alakult: az első üzleti negyedévben több mint nyolcszorosára nőtt a profit – nagyrészt egyszeri tételből -, a másodikban viszont meredeken csökkent az egy évvel azelőttihez viszonyítva.

A márciussal zárult második üzleti negyedévben a Siemens 412 millió eurós adózott eredményt ért el, 67 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 1,259 milliárdnál.

A nagy visszaesést az okozta, hogy a megrendelők késleltettek számos nagy beruházást, ezek és egyedi problémák néhány nagy értékesítési terv körül összesen 900 millió eurós nyereség-kiesést okoztak a cég számítása szerint. Továbbá a Siemens megvált néhány tevékenységétől, hogy hosszabb távon javíthassa versenyképességét: tavaly eladták a VDO Automotive autóipari beszállító részleget a Continentalnak, az értékesítésből 5,4 milliárd eurós egyszeri tételt számoltak el az első üzleti negyedévre az adózott eredmény javára, de ilyen tétel a második negyedben nem volt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.