Üzleti tippek

Megéri az MBA?

admin

2008. 06. 29. 22:30

A belépő a felsőbb pozíciókba egy bűvös betűszó: MBA. Az Üzlet&Siker egy olyan könyvet ajánl, amelyből megismerhetik a képzés valódi hasznát és gyengeségeit.

A vállalati vezetők legfontosabb képzése, a Master of Business Administration átfogó ismeretanyagot ad a gazdaság és a vállalatok működésének valamennyi területéről, egyúttal vezetési készségeket okít a menedzsereknek. A kurzust legalább tíz év, elsősorban vezetői pozícióban eltöltött munkatapasztalat birtokában javasolják az érintetteknek, s legalább két évig tart.

Már az MBA-képzést is elérte az instant tudásátadás: dr. Milo Sobel 260 oldalas „gyorstalpaló” könyvben foglalja össze mindazt, amit az iskolapadot koptató menedzserdiákok több száz óra alatt és több ezer oldal elolvasása, elemzése árán sajátítanak el. Sobel szerint ennek a több száz órának és a vaskos könyvnek a lényege mindössze 10 százaléknyi tudás, amely néhány óra, egy hétvége alatt megszerezhető.

Tény, hogy az MBA-hallgatók a tanultaknak mindössze töredékét hasznosítják a gyakorlatban. A marketinges nem fog makroökonómiai elemzéseket készíteni vagy kontrollingrendszert tervezni. Az is tény, hogy Sobel könyve tartalmilag valóban jól, közérthető formában foglalja össze a marketing, a pénzügy, a hr, a statisztika, a közgazdaságtan vagy épp a stratégiai tervezés és irányítás lényegét. Ugyanakkor egy könyv sosem adhatja át azt a tudást, amit élőben egy tanár tud nyújtani, s ha itt valamit nem értünk, nincs kihez fordulni, nem tehetünk fel kérdéseket.

Értelemszerűen teljes mértékben hiányzik az MBA-képzés két alapvető eleme: az esettanulmányok csoportos munkán alapuló feldolgozása és a helyzetgyakorlatok, valamint a kapcsolatépítés. A könyvet olvasva ugyanis nem ismerkedhetünk meg csoporttársakkal, akiknek tudása, gyakorlati tapasztalata, személyisége legalább annyira fontos, mint Kotler Marketing Menedzsmentje.

Mindazonáltal a könyv az MBA előtt állóknak és a már végzetteknek is hasznos segítség. Előbbiek a könyvet elolvasva talán könnyebben eldönthetik, hogy szükségük van-e az MBA-ra. Utóbbiak könnyen leporolhatják egykor megszerzett ismereteiket.

Dr. Milo Sobel: MBA dióhéjban, HVG-könyvek, 2005

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.