Üzleti tippek

Meghaladta a 140 dollárt az olaj ára

Csütörtökön új csúcsra, 140,39 dollárra hágott az amerikai kőolaj referenciafajta ára, zárásra kissé visszaesett, de az is rekord lett a záróértékek történetében. Új csúcsokat ostromol az északi-tengeri Brent olajfajta is Londonban.

A csütörtöki szabadpiaci kereskedést az szabta meg, hogy a Fed szerdai kamatdöntése óta – nem változtatott a kamaton, és kommentárja nem igazolta a távolabbi kamatemelési várakozásokat sem – a dollár háromheti mélypontra gyengült, és a részvénypiacok is sokat vesztettek a nap folyamán. Ezért a “forró tőke” ismét megrohanta a további áremelkedéssel kecsegtető olajpiacot.

A lelkes hangulathoz hozzájárult az OPEC-tag Líbia állami olajtársaságának vezetője is, mondván: fontolóra veszik a termelés csökkentését az amerikai beavatkozási kísérletek miatt. Az amerikai törvényhozásban jelenleg törvényjavaslatról vitatkoznak, amely felhatalmazná az amerikai kormányt, hogy beperelje az OPEC-országokat az olajellátás korlátozása címén. George W. Bush amerikai elnök már közölte: ha a javaslatból törvény lesz, megvétózza. Még csütörtökön a líbiai olajtársaság vezetője is pontosította nyilatkozatát, hozzátéve, hogy nincs semmilyen konkrét termeléscsökkentési tervük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik