Üzleti tippek

Egy gyerek is dolgozott az M7-es építésén

Bejelentés, valamint írásba foglalt munkaszerződés nélkül dolgozott a közelmúltban a Nagykanizsa térségében zajló autópálya építésen 19 segédmunkás. A munkavállalók egyike ráadásul egy 13 éves gyermek volt.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség (OMMF) szerint mivel még nem töltötte be a 15. életévét a munkavégzésen ért gyermek, foglalkoztatása különösen súlyos jogsértés. Az OMMF ellenőrzést végző Nyugat-dunántúli Munkaügyi Felügyelősége jelzéssel él majd az illetékes gyámhatóság felé.

Az M7-es autópálya zalai építkezésén még februárban végzett ellenőrzésen 14 munkáltatóból 12 szabálytalanul foglalkoztatta alkalmazottait. A hatóságok akkor 48 munkavállalót ellenőriztek, közülük 23 embert munkaszerződés vagy bejelentés nélkül foglalkoztatott a 12 szabálytalan munkáltató. Februárban az építkezéseken összesen 14 külföldivel szemben intézkedtek a rendőrök, az ellenőrzöttek közül egy román állampolgárt előállítottak, mert a személyazonosságát nem tudta hitelt érdemlően igazolni.

A Nemzeti Infrastruktúra Zrt. akkor azt közölte, hogy a hasonló szabályszegéseket elkövető, szerződött vállalkozókkal szemben a jövőben még szigorúbban fog eljárni, mert ezek az esetek nem vetnek jó fényt sem a fejlesztésekre, sem azokra, akik a megvalósításban megrendelőként vagy vállalkozóként becsületesen végzik munkájukat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik