Üzleti tippek

Mercedes-méretű beruházásba kezd az MVM

A Magyar Villamos Művek lesz a többségi részvényese a mátrai szénerőművet bővítő új társaságnak: az 50 százalékos kapacitásnöveléséhez Mercedes-gyár értékű beruházásra lesz szükség – írja a Népszabadság.

A Magyar Villamos Művek (MVM) közös vállalatot alapítana a Mátrai Erőművel a 2013-tól tervezett 440 megawattos (MW) fejlesztés megvalósítására . Az MVM-nek 75 százalékos részesedése lenne, a beruházás összköltsége pedig mintegy 800 millió euró (200 milliárd forint) lehet, 20 százalék önrésszel. A fejlesztés méretét jól mutatja, hogy a beruházás összege megegyezik a Kecskemétre tervezett Mercedes-gyáréval.

A Mátrai Erőmű a hazai áramellátás szempontjából központi szerepet tölt be: a Paksi Atomerőmű után innen került ki a legtöbb áram. Ráadásul az összes többi hazai energiatermelőtől eltérően helyben bányászott tüzelőanyagra alapozva: Visonta-Bükkábrány térségéből még vagy 100-120 évig gazdaságosan kitermelhető az itt elégetett lignit. A politikusok nem véletlenül hangsúlyozzák: mivel Magyarország túlzott mértékben szorul külföldről behozott energiahordozókra, a Mátrai Erőműnek hosszú távon stratégiai szerepe van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik