Üzleti tippek

Terjeszkedő hazai webcégek

Aktív szerepvállalásra készülnek a közepes méretű hazai internetes cégek a távközlési piac konszolidációjában. Az Externet tőzsdén gyűjt forrásokat a további terjeszkedéshez, a nemrég magánbefektetővel erősített Enternet pedig újabb nagy dobásra készül.

A jelek szerint egyre kevesebb esélyt látnak a közepes méretű hazai internetszolgáltatók arra, hogy szerves növekedés révén meghatározó szereplővé válhassanak a távközlési piacon. A kézenfekvő megoldást a felvásárlással való terjeszkedés jelenti, amely bár nem olcsó mulatság, de még mindig lényegesen kevesebbe kerül, mint saját hálózatot építeni a minőségi szolgáltatások reményében, vagy éppen elbukni a kiélezett versenyben.

Igazi pezsgést hozott a hazai internetpiac állóvizébe a tavalyi év végén az akkor még Externet Zrt.-nek nevezett, az Econet.hu cégcsoporthoz tartozó netszolgáltató, amely néhány hét alatt két jelentősnek mondható akvizícióról számolt be. A társaság előbb magába olvasztotta a VIVAnet Kft.-t – a 850 millió forintos ügylet révén 15 ezerrel növelte ügyfelei számát és egy szerverteremmel is gazdagodott –, valamint megállapodott a TVnet Kft. előfizetői egy részének átvételéről. Ez utóbbi ügyletet még nem zárták le, eddig a cég több mint 6500 előfizetőjét vették át.

Nem titkoltan a további akvizíciók pénzügyi alapjának megteremtését szolgálta, hogy május végén bevezették a Budapesti Értéktőzsdére a most már Externet Nyrt.-nek hívott társaság papírjait. Pórffy András, a társaság vezérigazgatójának elmondása szerint még ebben az évben újabb részvénykibocsátást terveznek a cégnél a felvásárlások és a műszaki fejlesztések finanszírozására. Azt viszont egyelőre nem árulta el, hogy mely szolgáltatókkal folytatnak tárgyalásokat, mindössze annyit közölt, hogy vagy a céghez hasonló méretű, vagy valamivel kisebb társaságot szeretnének megszerezni. A vállalatnál az év végére nagyjából ötvenezer előfizetővel számolnak.

A tavaly az Externet által megkezdett konszolidációt az év elején az EnterNet folytatta az Actel távközlési cég megszerzésével. A társaságért hétszázmillió forintot fizettek. Ez óriási előrelépést jelentett a vállalat számára, mivel így saját infrastruktúrához jutott a cég, anélkül, hogy évekig tartó és milliárdokba kerülő építkezésbe kezdett volna – vázolta az ügylet jelentőségét Bauer Róbert, a társaság igazgatóságának elnöke és többségi tulajdonosa. A terjeszkedéshez a pénzügyi alapot az jelentette, hogy az internetszolgáltató anyacégében, az EnterNet Invest Zrt.-ben húszszázalékos tulajdonrészt szerzett a TriGranit csoport operatív vezérigazgatója, Nyúl Sándor. Az EnterNetnél azonban eddig fel sem merült, hogy a tőzsdén próbáljanak meg további forrásokhoz jutni, mint Bauer Róbert mondja, ehhez még kicsi a társaság. A szolgáltató vezetője egyébként korainak tartotta a 2006-ban tőzsdére lépő TvNetWork és az Externet mostani bevezetését is.

A terjeszkedésről ugyanakkor nem mond le az EnterNet, jelenleg is több távközlési céggel tárgyalnak, amelyek közül az egyik nagyjából akkora méretű, mint a 10-20 ezer körüli előfizetőt magáénak tudó Actel, míg a másik jóval nagyobb szolgáltató. A jelenleg mintegy 65 ezer előfizetővel szerződést kötött társaságnál az év végére mintegy százezer ügyféllel számolnak – tette hozzá Bauer Róbert.

A felvásárlások mellett műszaki fejlesztéseket is terveznek az EnterNetnél, az Actel hálózata révén Budapesten saját infrastruktúrát fenntartó cég a vidéki városokban is megjelenne, s a helyi telefonszolgáltatók központjaiba telepítenék eszközeiket. A második fél évre tervezett fejlesztésre mintegy kétszázmillió forintot fordít majd a vállalat.

Hasonló elképzelésekről számolt be Pórffy András is, az Externet Szolnokon kezd komolyabb fejlesztésbe. Elmondása szerint új szintre emelik az ADSL-technológia révén elérhető sebességet, a tesztelések során már másodpercenkénti 70 megabites letöltési sebességet is elértek.

Vezetések szélessávú előfizetők Magyarországon

Forrás: Nemzeti Hírközlési Hatóság
(ezer db)

ADSL // Kábelnet*

2006. II. negyedév: 485 // 225
2006. III. negyedév: 537 // 252
2006. IV. negyedév: 613 // 293
2007. I. negyedév: 659 // 329
2007. II. negyedév: 685 // 351
2007. III. negyedév: 713 // 377
2007. IV. negyedév: 745 // 414
2008. I. negyedév: 763 // 466
* A négy legnagyobb szolgáltató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik