Üzleti tippek

Kartelleztek a hazai tojástermelők

A Fővárosi Bíróság jóváhagyta a Gazdasági Versenyhivatal korábbi döntését, amelyben 120 millió forintra bírságolták azokat a tojástermelőket, akik árkartellben határozták meg áraikat.

A GVH még 2006 novemberében állapította meg, hogy a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége 2002-től kezdődően versenykorlátozó döntéseket hozott. Minden évben közölte tagjaival, hogy milyen árak betartása ajánlott, illetve hogy a termelési ár megemelése javasolt.

Mindezen felül a kartell 2002-ben importengedélyezési rendszert vezetett be, az aprótojás kivonására szólított fel, későbbi években a tojótyúk-állomány idő előtti csökkentését, a termelés 10 százalékának exportálását írta elő, továbbá megszervezte a nagyobb termelők közötti információkartellt.

A GVH megállapította továbbá, hogy a Magyar Tojás Kft. jelenlegi és korábbi tagvállalkozásai (az Agricola Rt., az Aranybulla Rt., a Csabatáj Rt., az Érsekcsanádi Mezőgazdasági Zrt., a Gyermelyi Tojás Kft., a Földesi Rákóczi Kft., a Cse-Mi Farm Kft., a Mizs Tojás Kft., valamint a Máriahalmi Tojás Kft. jogutódjaként a Gyermelyi Brojler Kft.) a közös vállalkozáson keresztül egyeztették piaci áraikat és piacaikat. A jogsértés miatt a vállalkozásokra 200 ezer forinttól 8,4 millió forintig terjedő, összesen 26,5 millió bírságot szabott ki a versenyhatóság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik