Üzleti tippek

Följelentette az Auchant a becsődölt beszállító

Hamis számla miatt nyomoz az ügyészség az Auchan Magyarországnál, egy ki nem fizetett beszállító feljelentése alapján. A gyanúba keveredett számla korábban perdöntő bizonyítékul szolgált - olvasható a legfrissebb Figyelőben.

Becsületes játék az egyetlen út – olvasható az olimpiai játékokon a magyar csapatot 3 millió forinttal támogató Auchan Magyarország Kft. honlapján. Az azonban kérdésessé vált, hogy maga a francia tulajdonú vállalat mindig ezen az úton jár-e. Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője ugyanis megerősítette a Figyelő információját, amely szerint egy feltehetően hamis számla ügyében nyomoznak a cégnél.

Tönkrement beszállító

Az új fejlemény egy három évvel ezelőtt indított pereskedés folyománya. A francia kiskereskedelmi lánccal szemben akkor az elsők között kezdeményezett felszámolási eljárást az egyik zöldség- és gyümölcsbeszállító.

Azért akart jogi elégtételt, mert az Auchan nem fizette ki neki a szerinte jogos járandóságát (Fizet is, nem is – Figyelő 2005/21. szám). A közel másfél évig húzódó eljárás során azonban az Auchan illetékese csatolta a könyvelésük által kiállított bizonylatot, amely azt igazolta, hogy a követelést teljesítették. Ennek a bíróság hitelt adott, s így elutasította a hitelezői igényt.

A szóban forgó beszállító ennek ellenére kitartott állítása mellett, miszerint nem jutott hozzá a több százmillió forint kinnlevőségéhez – olyannyira, hogy emiatt fizetésképtelenné vált, s nem tudta elkerülni a felszámolást –, s hogy igazának érvényt szerezzen, feljelentést tett az Auchan ellen.

Megtévesztők

Harmincmillió forint bírságot szabott ki májusban az Auchan
Magyarország Kft.-re a Gazdasági Versenyhivatal a fogyasztók
megtévesztése miatt. Az Auchan tavaly májusi, júliusi, augusztusi és
októberi akciós újságjában szereplő tájékoztatóban több olyan
reklámozott termék is volt, amelyek egy-két nap alatt elfogytak, sőt az
is előfordult, hogy a vevők már az akció kezdetekor sem juthattak hozzá
a meghirdetett termékekhez.

Hamis bizonylat?

Maga a feljelentés eredetileg a pénzügyi és számviteli fegyelem megsértéséről szólt, Borbély Zoltán közlése szerint azonban jelenleg a nyomozóügyészség hamis számlák miatt folytat nyomozást, ugyanis utólag „sztorníroztak” számlákat.

Magyarán, az a gyanú merült fel, hogy az egykori bírósági eljárásban hamis bizonylattal igazolták a teljesítést. Azt már a nyomozásnak kell kiderítenie, ki követte el a „perben csalást”, illetve ki a felelős azért, hogy ez megtörténhetett.

Konkrét gyanúsított még nincs, ismeretlen tettes ellen nyomoznak. Erre alapesetben két hónap áll a Budapesti Nyomozó Ügyészség rendelkezésére, de ezt meg lehet hosszabbítani. Az Auchannál egyelőre nem tudnak a nyomozásról.

Nem fizettek, bár lenne miből

Egyébiránt évek óta vannak beszállítói panaszok az Auchan Magyarország ellen, amelynek a vezetője, Jean-Paul Filliat tavaly decemberben megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet. A cég 2005-ben hónapokig nem utalta át olyan nagy beszállítók összesen mintegy 145 millió forintos járandóságát, mint például a Szole-Meat Húsipari Kft., a Debrecen Hús Rt., az Immobilia Kft., ám nem sokkal azután, hogy a Figyelőben megjelent az adósság ténye, az Auchan egyedi megállapodás megkötésével végül fizetett.

Pedig a cég minden bizonnyal képes lenne rendben fizetni, hiszen ebben az esztendőben 14–16 milliárd forintot fordít beruházásokra. A nálunk már 10 diszkont-hipermarketet üzemeltető társaság az év végén adja át miskolci áruházát, s a következő két évben 3-3, 2013-ig pedig további 10 új áruház megnyitását tervezi.

Tavaly az üzemanyag-eladás nélkül is 5,6 százalékkal, 205 milliárd forintra emelkedett az árbevétele, s az idén is legalább 6 százalékos növekedést tervez. Igaz viszont, hogy ráfizetéses: 2005-ben 4,9 milliárdos adózás előtti veszteséget mutatott ki (frissebb adat nem áll rendelkezésre).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik