Üzleti tippek

TEÁOR: 10-50 ezer forint lehet a váltás

Több tízezer forintjába is kerülhet egy cégnek a gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszerének (TEÁOR) megújulása.

A cégbíróságnak július 1. helyett elég az év végéig bejelenteni a TEÁOR számok változását, ez csak az ügyvéd díjába kerül, mivel az igazságügy miniszter rendelete szerint ezt a változást nem kell közzétenni, tehát díja sincs. A cégbírósági módosítás ügyvédi munkadíja változó, általában 10-50 ezer forint. Erre akkor van szükség, ha nem volt lehetséges az automatikus átsorolás.

Az ügyfelek két módosítást szoktak még kérni a társasági szerződésben az ügyvédjüktől. Az egyik az, hogy a betéti társaságnál munkaviszonyban is el lehessen látni a képviseletet.

Ha ez szerepel az okmányban, akkor kedvezőbb a képviselő adózása. A másik gyakori módosítás az, amikor lehetővé teszik a kft. ügyvezetőjének a határozatlan idejű megbízását. A bt-nél egy kül- és egy beltag esetén ez eddig is így volt, de ahol a tagok száma több, ott szintén határozatlanná kell tenni a képviselő megbízatását a társasági szerződésben a betéti társaságnál is ahhoz, hogy ne kelljen a határozott idő lejártával újra választani és e tényt átvezetni a cégjegyzéken.

A TEÁOR és szakmakód változással érintett adózók a változás-bejelentést 2008. december 31-éig, írásban terjeszthetik be az állami adóhatósághoz – jelentette be az APEH honlapján. A változás-bejelentés illeték- és igazgatási szolgáltatási díjmentes eljárás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik