Üzleti tippek

Csoda az MTV-ben

Nincs mit szépíteni, az EB rendesen átalakította a nézői szokásokat, a 24. héten az általában két főszereplős játszma három főszereplőssé bővült, az MTV nézettsége akkora lett, mint riválisaié.

A labdarúgómérkőzéseket közvetítő Magyar Televízió ugyanis a nézettségi versenyben második lett, maga mögé utasítva a kereskedelmi TV2-t.

Azt a TV2-t, amely már hónapok óta meglehetősen sok borsot tört az RTL orra alá, mert a Hal a tortán című főzőműsoruk hetek óta dobogós a nézettségi listán, messze lekörözve az RTL hasonló témájú műsorát, a Vacsoracsatát. A két főzőprogram közötti versenyt értékelve Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója úgy fogalmazott: a Vacsoracsata azért maradt a kevésbé nézett délutáni műsorsávban, mert itt is meg tud fogni annyi nézőt, mint ha később vetítenék. Kolosi szerint kár, hogy a TV2 sztárokat szerepeltet a műsorban, mert így az hamarabb ki fog fáradni – vélte a konkurens műsorról.

A TV2-nél azonban nem aggódnak emiatt: a Hal a tortán az egyik legnézettebb műsor, így főműsoridőbe került, és ott is marad még.

A labdarúgó-Európa-bajnokság végével azonban valószínűleg visszaáll a régi rend, és számos focirajongó várhatóan visszapártol a kereskedelmi tévékhez, amelyek így újra több reklámbevételhez jutnak.

Kolosi a reklámbevételek alakulásával kapcsolatban azt mondta: az RTL is pályázott az Eb közvetítésére, de a közszolgálati MTV olyan magas árat ajánlott a közvetítési jogért, amennyiért az RTL-nek már nem érte volna meg a sugárzás. A programigazgató szerint ugyanis reklámokból nem lehet akkora összeget beszedni, amennyiből ki lehetett volna fizetni a jogdíjat.

Azonban így is a luxemburgi tulajdonú tévéadó a legnézettebb műsor tulajdonosa. Lapunk emlékei szerint, a saját műsoroknál a Barátok közt már 2006. novembere óta nem talált legyőzőre a nézettségi versenyben.

Az MTV múlt heti teljesítménye már-már csodaszámba megy: a 30 legnézettebb műsorból 10 a közszolgálati adón futott. Most a foci-Eb kapcsán egy hét alatt kilenc focimecss és egy tévéhíradó is felkerült a főtáblára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik