Üzleti tippek

Sarkozy kirúgatja az újságírókat

admin
admin

2008. 06. 16. 12:56

A francia média és ellenzéki politikusok szerint Nicolas Sarkozy államfő is szerepet játszott abban, hogy a legnézettebb francia tv-híradó műsorvezetőjének 21 év után egyik napról a másikra kell távoznia székéből. Állítólag a Paris Match főszerkesztőjét is az elnök távolíttatta el.

A TF1 kereskedelmi csatorna pénteken közleményben erősítette meg a sajtóhírt, hogy “hamarosan” (feltehetően szeptembertől) a 41 éves Laurence Ferrari veszi át Patrick Poivre d ‘Arvortól az esti híradó vezetését. A 60 éves sztárújságíró előző este közleményben tudatta, hogy eltávolításának híréről maga is a sajtóból értesült, amelyre “semmilyen komoly magyarázatot” nem kapott feletteseitől.

Az elbocsájtott műsorvezető itt még mosolyog - Fotó: AFP

Az elbocsájtott műsorvezető itt még mosolyog – Fotó: AFP

Poivre d’Arvor bírálta a “döntés durvaságát”, hangsúlyozva, hogy 21 év után “valamivel több eleganciával” válthatták volna le, és a csatorna jövőbeni függetlensége iránti aggodalmát fejezte ki. Vele együtt távozik a csatorna hírigazgatója is, aki 1986 óta töltötte be a posztot, és aki “legnagyobb szomorúságát” fejezte ki nyugdíjaztatása miatt. Helyére a TF1 tulajdonába tartozó LCI hírtelevízió főszerkesztője, Jean-Claude Dassier kerül, akinek Nicolas Sarkozy államfőhöz fűződő baráti viszonya köztudott.

Az elnök egykori szeretője veszi át a helyét

A tv-híradó vezetését az a Laurence Ferrari veszi át, aki a Closer magazin ellen azért indított és nyert magánélet megsértése címén pert, mert a lap azt állította: tavaly szeptemberben viszonya volt Sarkozyvel. Az újságírónő mostanig a Canal+ kereskedelmi televízió egyik politikai magazinműsorát vezette.

A TF1 tavaly májusban kinevezett új elnöksége a csatorna nézettségi indexének egy év alatt 31-ről 27 százaléka való csökkenése miatt az adó teljes átszervezését hirdette meg. Az esti híradó nézettsége a vezetőség szerint még ennél is gyorsabban romlott az elmúlt hónapokban, így a hírigazgatóság átszervezése is egy ideje napirenden volt.

Politikai elemzők és sajtókommentárok szerint ugyanakkor a hirtelen döntéshez a TF1 tulajdonosát, Martin Bouygues-ot barátjának tudó köztársasági elnök személyes közbenjárása is szerepet játszott. Az államfő állítólag nem vette jó néven, hogy nem sokkal megválasztása után a TF1-nek adott élő interjújában d’Arvor azt mondta, hogy az elnök olyan izgatott volt a G8-ak találkozóján, mint egy kisfiú első nap az iskolában.

Sarkozy tiszta kezekkel

Sarkozy tiszta kezekkel

A Paris Match 2006 júniusában leváltott főszerkesztője a héten megjelent könyvében szintén azt állítja, hogy Sarkozy áll eltávolítása mögött. A magazin 2005 augusztusában címlapján az akkor még belügyminiszter Sarkozy volt feleségének, Céciliának és akkori szeretőjének, jelenlegi férjének, Richard Attiasnak közös fotójával jelent meg, amiért Alain Genestart – a beszámoló szerint – a majdani államfő azonnal kirúgással fenyegette meg telefonon.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.