Üzleti tippek

Egyre inkább megéri napenergiát használni

Egyre olcsóbbak a napkollektorok, az energiaárak folyamatos növekedésével és az állami támogatással már néhány éven belül megtérül egy ilyen beruházás. A teljesen környezettudatos szigetelési és fűtési rendszerek még drágák, de hosszú távon kifizetődőek. Dübörög a környezettudatos épületgépészeti piac.

„Az új és nagy teljesítményű napkollektorok már nemcsak az ipari szektorokban keresettek, de egyre több lakóházra felszerelik a cellákat” – vélekedett Matuz Géza, a Buderus Hungária Fűtéstechnikai Kft. ügyvezető igazgatója. A cég tavaly 50 százalékkal tudta növelni napkollektor-eladásait, idén további 60-70 százalékos bővülésre számítanak.

Miskolcon a Solanova-projektben egy 54 lakásos panelházra szereltek fel kollektorokat, amely lakásonként a szerelési költségekkel együtt 300 ezer forintba került a lakóknak. Várhatóan 5 év alatt térül meg a fejlesztés a jelenlegi energiaárak mellett. Valamivel hosszabb idő, 6-8 év kell a megtérüléshez egy családi ház esetében.

A piacon jó néhányan mozognak, a nagyobb német gyártók mellett több tucat magyar cég kínálja portékáit, de felfutóban van a hazai gyártás is, a HelioGrid 16 milliárd forintból felépült rétsági üzemében idén már elkészülnek az első napelemek. Egy családi házra szerelhető komplett rendszer egyébként 5-600 ezer forintnál kezdődik.

Állami támogatás

Több forrásból lehet állami és uniós pénzekhez jutni. A Nemzeti Energiatakarékossági Programban lakásonként 400 ezer forintig igényelhető vissza nem térítendő támogatásként, amelyet nyílászárók cseréjére és szigetelésre is fel lehet használni.

Az Energiaközpont Kht.- hoz fordulhatnak azok a kis és közepes vállalkozások, amelyek üzemi és irodaépületeket szeretnének korszerűsíteni. Erre a célra pályázatonként 1-500 millió forint áll rendelkezésre, közel 900 millió csak a kkv-szektornak. A támogatások mellett kedvezményes hitel is igényelhető, 100 millió forintig – a kamat mértéke a mindenkori jegybanki alapkamat egyharmada + 2,5 százalék.

Más megoldások

A napkollektorok mellett számtalan másik környezettudatos technológiával lehet hőt és elektromos áramot nyerni. A piacon már kapható hőszivattyús megoldások a talaj természetes hűtő-fűtő rendszerére építenek, télen a levegőt melegítik, nyáron pedig hűtik folyamatos keringtetéssel.

Egy ilyen komplex rendszer megépítése minimum 2 és fél millió forintnál kezdődik, a jelenlegi gázárak mellett a megtérülési idő 10-15 év. A geotermikus szivattyúkat a vezetékes gázzal nem rendelkező magyar területeken érdemes megépíteni, a tartályos PB-gáz ugyanis rendkívül drága.

A technológia fejlődésével egyébként már a felületfűtés sem luxus. Az ipari felhasználók mellett egyre nő a lakossági piac, ugyanis 5-10 százalékos energiahatékonyság is elérhető a hagyományos radiátoros rendszerekhez képest.

„Különösen a felülethűtésben látunk kiugró fejlődést a következő években” –mondta el Kugler Géza, a Rehau Kft. épületgépészeti üzletágának vezetője. Létezik egyébként a piacon egy talaj-előmelegítő rendszer is, amely a hőszivattyúk elvén működik, de azoknál jóval olcsóbb, mivel nem kell mélyre fúrni.

Passzív házak

Az igazán hatékony energiafelhasználást az évente mindössze 15 kWh-t fogyasztó passzív házak jelentik, amelyek Németországban és Svédországban már évek óta elterjedtek. Ezekben az épületekben a hővisszanyerő szellőzés és a földkollektoros szivattyúk mellett kiegészített ablakszigeteléseket, valamint a tetőkön napkollektorokat, a pincékben pedig biomassza-áramtermelőket helyeznek el. A passzív házak magyarországi elterjedése jelenleg még utópia, egy ilyen komplex rendszer még csak 10-15 év alatt térül meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik