Üzleti tippek

Négymilliárdos ipari kémkedés

Médiaértesülések szerint négymilliárd forintos ipari kémkedés gyanúja miatt folytat eljárást a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP). Sipos Jenő, a testület szóvivője az azt mondta, hogy az ügynek két gyanúsítottja van.

Szerzői jogok megsértése miatt nyomoz a vám- és pénzügyőrség – közölte a VPOP szóvivője. Sipos Jenő hozzátette: az eddigi adatok szerint a két gyanúsított a korábbi munkahelyén oltalom alá eső adatokat mentett le a számítógépes rendszerből, majd ezeket az információkat megpróbálta külföldre juttatni.

A Népszabadság azt közölte, hogy a két gyanúsított egy orvosi diagnosztikumokat gyártó-fejlesztő magyar cég korábbi műszaki igazgatója, illetve minőségügyi vezetője. A Portfolio.hu gazdasági portál értesülési szerint ez a cég a Diagon.

Két gyanúsított

A Hírszerző hírportál az ügyről azt írta, hogy a két gyanúsított a Diachem Kft.-nél helyezkedett el, amely szintén diagnosztikai reagenseket gyárt és forgalmaz. A cikk szerint a két gyanúsított korábbi cége azért tett feljelentést, mert “a szabadalmi oltalom alatt álló diagnosztikai reagensek adatainak illetéktelen kezelése milliárdos károkat okozott”.

A Portfolio.hu gazdasági portál értesülési szerint a Diagonnak nagyságrendileg egymilliárd forint árbevétele van évente hematológiai reagensek értékesítéséből. A lap a Hírszerzővel szemben úgy tudja, hogy a Diachem nem foglalkozik hematológiai reagens gyártásával.

A lap szerint a hematológiai reagenseket a világon közel száz cég készít. A reagensek többsége szabadon gyártható, tehát szabadalommal nem védett termékekről van szó. A Portfolio.hu azt írta, hogy a hematológiai szabadalmak egyike sincs a Diagon tulajdonában, így nem lehet szó szabadalommal védett adatok eltulajdonításáról.

Orosz cég adta a megbízást

Az újság úgy tudja, hogy a két gyanúsítottat egy félig állami, félig magánkézben lévő orosz cég kereste meg új munkahelyén. Az oroszok korábban éppen a Diagonnal együttműködésben akartak reagenst gyártani, de a tárgyalások tavaly ősszel sikertelenül zárultak.

A Hírszerző azt írta, hogy “a műszaki igazgató december óta két alkalommal több mint 10 ezer adatfájlt mentett le saját laptopjára és saját adatrögzítőjére”. A Portfolio ezzel kapcsolatban úgy értesült, hogy a laptopról “jegyzőkönyvben rögzítetten törölték” az adatállományt.

A Népszabadság információi szerint a Diachem Kft. egyik résztulajdonosa a Szárnyék Kft., amelyben érdekelt Kékessy Dezső volt párizsi magyar nagykövet egyik lánya, Catherine Kékessy.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik