Üzleti tippek

“Robin Hood-adó” a benzinprofitra?

Az Európai Bizottság az áfa vagy a jövedéki adó csökkentését továbbra sem tartja alkalmas eszköznek a magas olajárak problémájának kezelésére, de esetleg különadóval sújtaná az olajcégek extraprofitját.

Az adócsökkentés nem fogná vissza a fogyasztást, és a fogyasztás a növekvő árak mellett egyre nagyobb összeget vonna ki a költségvetésből – fejtette ki Kovács László, magyar adóügyi biztos a távirati irodának. A büdzséből kieső veszteség ráadásul az olajtermelő országokat gazdagítaná – tette hozzá.

Megemlítette azt is: a testület nem tárgyalta a magyar kormány kérelmét a jövedéki adó csökkentésére, arra a szabályoknak megfelelően az adóügyi főigazgatóság fog választ adni. A mostani bizottsági ülés után azonban még kevésbé kétséges, hogy a válasz elutasító lesz – fogalmazott.

Az uniós végrehajtó testület amúgy egyetért azzal, hogy a tagállamok nyújtsanak kompenzációt a magas olajárak által leginkább sújtott társadalmi csoportoknak, rétegeknek, különösen a legalacsonyabb jövedelműeknek.

Utóbbi egyik lehetséges fedezeteként felmerült a sajtóban “Robin Hood-adónak” is nevezett különadó kivetése, amellyel az olajtársaságok extraprofitját csökkentenék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik