Üzleti tippek

Adóparadicsomok Svájctól a Bahamákig

A környező országokba vándorló adóforintok mellett az igazán nagy vagyonok az adóparadicsomokban landolnak. Egyre jellemzőbb, hogy a sikeres magyar cégek tulajdonosai miután Szlovákiában, vagy Horvátországban fizették ki a céges terheket, az osztalékokat is külföldre viszik.

Számos oka lehet annak, ha egy vállalkozás adóparadicsomban keres kiutat a fejlett országok adóterhei alól. Lehet, hogy éppen a kereskedelemi ügyleteket szeretnék adómentesen megúszni, vagy éppen a névtelenség megőrzése a fontos.

A nagyobb személyes vagyonok utáni örökösödési illetéket is el lehet kerülni egy cégalapítással valahol a Karib Szigeteken, de családi vállalkozást, vagy alapítványt is be lehet jegyeztetni valamelyik kis európai országban – tipikus példa erre Lichtenstein. A cél mindig az államnak járó adók és illetékek lefaragása.

Trükkök tárháza

Rengeteg offshore cég kínál előnyös ingatlanvételt, vagy a szabadalmak jogdíjainak kijátszását, de a vállalatok közötti kölcsönökkel is meg lehet spórolni a nyereségadó jó részét: természetesen az egyik céget adóparadicsomban kell bejegyezni.

Svájc és több másik ország bankjai a multinacionális cégek pénzügyeit optimalizálják, de sok közepes méretű vállalkozás van Magyarországon is, amelyek cégstruktúrája mégis egy multit idéz. A keresztbeszámlázásokkal milliókat és milliárdokat lehet spórolni.

Nemcsak a bankok, de a biztosítótársaságok is alkalmasak ügyeskedésre, az offshore ellenőrzött biztosítóknál lehetőség van a biztosítási prémiumok levonására, olvasható a Cégvezetés című szaklapban. Repülőgépeken és hajókon is el lehet úsztatni az adómilliókat: bahamai, panamai vagy libériai zászlók alatt egy fillér terhet sem kell fizetni.

Nem kell ilyen messzire menniük azoknak, akik ideiglenes tartózkodási engedélyt szeretnének cégüknek, természetesen teljes adómentességgel, Monaco ugyanis nyitott kapukkal várja őket, de az Egyesült Királyságban is rendkívül kedvezőek a külföldön szerzett jövedelmek adózási feltételei.

Merre nyaraljon a pénzünk?

Az adóparadicsomoknak három kategóriája van. Az elsőbe tartoznak az egzotikus helyek, a karibi térség, a Csendes- és az Indiai-óceán, ezek kialakulásában a kedvező klíma játszotta a főszerepet, amíg a férj üzletel, a család nyaral. Az európai adómenetes fellegvárak a Csatorna-szigeteken és olyan kis országokban találhatóak, mint Lichtenstein vagy Andorra, ezek a történelmi függetlenségüket használják ki.

Adóparadicsomok Svájctól a Bahamákig 1

„Az adóparadicsomok sajnos teljesen legálisak, általában nemzetközi szerződések, vagy éppen ezek hiánya garantálja létüket” – vélekedett Kolta Ádám, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének alelnöke. Európában vannak olyan mérsékelt adózású országok, amelyeket nem lehet hagyományos adóparadicsomnak nevezni, de ezekbe is számtalan cég és magánszemély települ át. Hollandia és Ausztria mellett Ciprus kínálja a legkedvezőbb feltételeket.

Az adómentes gyöngyszem

Cipruson virágzik az adóelkerülés. Európai építőipari cégek ezreit jegyezték be a szigetországban, ugyanis ha a cég telephelye ott található, a kontinensen felépített ingatlanok után egy fillér adót sem kell fizetni. Csak arra kell vigyázni, hogy évente eladják a vállalatot, ugyanis az adómentesség csak 12 hónapig érvényes.

Cipruson a magánszemélyek adóját is el lehet süllyeszteni, nem kell hozzá más, csak egy igazgatósági- vagy felügyelőbizottsági tagság, és a tiszt utáni jövedelem máris adómentes, hasonlóan a tanulók tandíjához és a sportolók keresetéhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik