Üzleti tippek

Malomkartellt fogott a GVH

Tizenegy malomipari vállalkozás ellen indított vizsgálatot a GVH, mert a gyanú szerint felosztották egymás között a hazai lisztpiacot.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) rendelkezésére álló információk szerint a gabonafeldolgozó vállalkozások 2004-től napjainkig több alkalommal folytattak tárgyalásokat, kötöttek két és több oldalú megállapodásokat, a magyarországi lisztpiac felosztásról. Egyeztettek továbbá bizonyos gabonaipari termékek esetében minimálárak alkalmazásáról és tervezett áremeléseik mértékéről és időpontjáról.

A malmok feltételezett piacfelosztó és minimálár meghatározó magatartása feltehetően kiterjedt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által 2007-2008-ban az élelmiszerek beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárásokra is. Tárgyalásokat folytattak egy közös pénzügyi alap létrehozásáról is, amely a külföldi gyártók pénzügyi kompenzációját szolgálta volna, azoknak a magyar piactól való távoltartása érdekében.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették. A törvény szerint ezen eljárásokra biztosított időtartam 180 nap, amely azonban két alkalommal ugyanekkora időtartammal meghosszabbítható – figyelmeztete a GVH.

A vizsgálat a következő vállalkozásokra terjed ki: Abo Holding Vagyonkezelő Zrt., Cerbona Élelmiszeripari és Kereskedelmi Zrt., Első Pesti Malom- és Sütőipari Zrt., Gyermely Élelmiszeripari Zrt., Hajdúsági Gabonaipari Zrt., HEFELE Malomipari Kft., Júlia-Malom Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft., Szatmári Malom Termelő és Kereskedelmi Kft., Diamant International Malom Kft, a Pannonmill Malomipari Zrt, valamint a Sikér Malomipari Feldolgozó és Kereskedelmi Kft.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik