Üzleti tippek

Többet dohányzunk, kevesebbet sörözünk

Gyarapodik az állam jövedékiadó-bevétele, főként a növekvő cigaretta- és gázolajfogyasztás miatt. A csökkenő sörfogyasztás viszont a bevételek növekedése ellen hat - derül ki a Világgazdaság cikkéből.

Az év első harmadában 411 milliárd forinttal gyarapította a vám- és pénzügyőrség (VP) a költségvetés bevételeit – írja a Világgazdaság.

Az üzemanyagok után január–áprilisban 2,1 milliárddal többet fizettek, mint tavaly ilyenkor. Az adatok szerint az üzemanyag drágulása főként a benzinforgalmat veti vissza, a szállítási tevékenység erősödése viszont maga után húzza a gázolajeladásokat.

A dohánytermékekből április végén 93 milliárdos jövedéki bevételt regisztrált a VP, 22 milliárddal többet, mint tavaly ilyenkor. A Magyar Dohányipari Szövetség adatai szerint a hazai kiskereskedelmi eladások az év első négy hónapjában 1,7 százalékkal nőttek az előző évihez képest.

Az alkoholfélék fogyasztása viszont stagnált, a söré visszaesett: több mint 600 millióval mérséklődtek a jövedékiadó-befizetések. A regisztrációs adó bevételei mérsékelten ugyan, de nőttek: a befizetések durván egymilliárddal fejelték meg a tavalyit – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik