Üzleti tippek

Mexikó várja a magyar tőkét

A jó befektetés paraméterei mindenhol azonosak: legyen kedvező a makrogazdasági klíma, legyen pozitív hozzáállás a befogadók részéről, és álljon rendelkezésre egy vonzó felvevőpiac. Mexikó Texas-szal határos állama, Nuevo León pontosan ezekkel a jellemzőkkel büszkélkedhet.

Mi a közös az alábbi nagyvállalatokban: Danone, Toyota, LG, Whirlpool, Sony, General Electric? Többek közt az is, hogy az elmúlt években leányvállalatot létesítettek Mexikóban, annak is észak-keleti tartományában, Nuevo León államban. A Mexikó ipari zónájában eddig letelepedett 1800 külföldi vállalat nem csak az USA közelségét élvezheti, hanem számíthatnak a mexikói adókedvezményekre, támogatásokra, és a preferenciális elbánásra, amellett, hogy a munkaerőkínálat is kielégítő.

Nuevo León

Az állam Mexikó észak-keleti részén található, 64,742 km2-es kiterjedése kétharmada Magyarországénak. A terület fővárosa, az ötmillió lakosú Monterrey, melyet Mexikó ipari fővárosának is hívnak, Texastól 200 km-re fekszik, Houston pedig alig 5 órára van.

Nuevo Leónban 213 ipari csoport létezik, többségében Monterrey-i székhellyel. A globálisan is ismert márkák közül kiemelendő a Cervecería sörgyár, a Cemex, mely a harmadik legnagyobb cementgyár a világon, és a Vitro üveggyár, mely éppen a napokban szerzett újabb franciaországi hídfőállást a Verre et Glaces d’Epinay megvásárlásával.

Ezenkívül Nuevo Leónban található a “Citrus régió”, ahol természetesen a narancs és különféle gabonák a fő exporttermék. A Fortune magazin a térséget már 1999-ben Latin Amerika legjobb helyének tartotta befektetési szempontból, és lendületéből azóta sem vesztett Nuevo León. A fejlődés kulcsa az az 1997-ben életbeléptetett törvény volt, mely a befektetésekről, a munkaerő fejlesztéséről, a versenyképesség növeléséről rendelkezett.

Latin adóparadicsom

Mexikó várja a magyar tőkét 1

Néhány példa: a nuevo leóni állami adóból bizonyos eszközberuházások esetében szinte teljes visszatérítés is elérhető, melyet akár 10 éven keresztül is élvezhet a beruházó. Informatikai, és K+F beruházások esetében ez a mérték mindig magasabb 90százaléknál, de a sima zöldmezős építés költsége is 74 százalékban levonható az adóból.

Kedvezmények nyerhetők ipari ingatlan céljából vásárolt földterületre is. Noha 2 százalékos illeték terheli a földvásárlást, ennek 15 százaléka alól mentesülhet a beruházó. Ennél is gálánsabb Nuevo Leon a frissen befektető vállalatok munkaadói járuléka terén: a 2 százalékos járulék felét simán elengedik egy éven át, preferált, fejleszteni kívánt területeken pedig akár 95 százalék is lehet a kedvezmény mértéke.

A kedvezmények és támogatások sora hosszú. A konkrét összegszerű juttatásokat kiegészítik az állam részéről az infrastruktúra létrehozásában való közreműködés, ösztöndíjak és szociális, oktatási támogatások az alkalmazottak részére. A letelepedni szándékozó vállalatokat ugyanakkor szakmai tanácsokkal, kapcsolatépítéssel, piac ismeretekkel is segíti a helyi állami ügynökség.

A cégalapítás adminisztrációját korszerűsítették, sem költségekben, sem időben nem jelent megterhelést egy vállalat megalapítása. Egyszerűbb társasági formájú vállalkozást már akár hatvanezer forintnak megfelelő összegért is be lehet indítani.

A leóni kulcsiparágak

Az elmúlt három évben a nuevo leóni kormány nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy még vonzóbbá tegye a külföldi befektetőknek az államot. Különös hangúlyt fektetnek olyan szektorokra, mint a biotechnológia, az informatika, az autó- és repülőgépgyártás, illetve a mezőgazdaság.

Az ezeket az iparágakat kiszolgáló kutatói bázisok ugyancsak lendületesen bővülnek, ahogy természetesen a fejlődésből profitál az építőipar és a logisztika is. Nem véletlen, hogy a párizsi repülőtér tulajdonosa a monterrey-i nemzetközi repülőtérben is jónak látta részesedést szerezni.

A külföldi közvetlen tőkebefektetések értéke Nuevo Leónban már eléri az évi másfél milliárd dollárt is. Ennek kétharmada az Egyesült Államokból érkezik, de toplistások még a német, francia, kanadai, brit és japán cégek is. A befektetőkről szóló hírek ma is szinte mindennaposak: nemrégiben jelentett be 1000fős kapacitásbővítést az LG háztartásikészülék gyárában, és új játékos a palettán a Hershey’s csokoládégyár, mely 900millió dollárért épít gyárat, ahol 2000 főt kíván foglalkoztatni.

A befektetések haszna

A folyamatos befektetői “bevándorlás” következtében 2006-ban például 80.000 új munkahelyet teremtettek. A gazdasági fejlődés természetesen a társadalom anyagi helyzetére is kedvező hatást gyakorolt. Míg 1980-ban 42 százalékos volt mind a személyi jövedelem és a társasági adó kulcsa, ez 2007-ben már csupán 28 százalékos volt, ám a valós adóteher mértéke ennél is nagyobb mértékben esett.

Ami bizonyos: külföldi befektetőként különleges bánásmódban részesülhet ön és vállalata is. Szeretne többet megtudni a mexikói befektetési lehetőségekről? Írjon az Üzlet&Siker címére, és készséggel ellátjuk további információkkal!

Magyarok mexikóban

A világnak ebben a szegletében is könnyen bukkanunk magyarokra. Horváth Zita közel egy évtizede él Mexikóban. Külföldi tanulmányai után családot is ott alapított mexikói férjével. A monterrey-i székhelyű Leal Isla & Horváth S.C. ügyvédi iroda partnereként a nuevo leoni gazdasági minisztériumnak is ad tanácsot külföldi befektetések gondozásában.

Horváth Zita arra hívja fel a figyelmet, hogy a mexikói gazdasági környezet különösen kedvez a friss beruházásoknak, ráadásul ezen belül éppen olyan szektorok jelenleg a preferáltak (például a fentebb is említett gyógyszerkutatás, biotechnológia, agrárbiológia), ahol bizony lenne keresnivalójuk magyar cégeknek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik