Üzleti tippek

Hitelmankó kisvállalkozóknak

admin
admin

2008. 06. 09. 19:10

Az elmúlt hónapokban többszáz vállalkozás vette igénybe a Mikrohitel Program (MP) kedvező pénzügyi segítségét. Most egy újabb forrás nyílt meg a kkv-k előtt, az év közepétől pedig kockázati tőkéhez is lehat majd jutni.

A több mint 200 milliárd forintos uniós és hazai költségvetési forrásokból biztosított keret, a közvetítő szervezetek magántőkéjével tovább növekedhet. Az MP-t 11 pénzintézetnél, az Új Magyarország Portfoliógarancia (PG) csomagját pedig jelenleg egy banknál lehet igényelni.

Az MP célja, hogy azoknak mikro vállalkozásoknak biztosítson forrást, amelyek másképp nem jutnának hitelhez. A beruházásra, vagy forgóeszköz célra is igényelhető Mikrohitel összegének felső határa 6 millió forint, maximum futamideje 5 év, a felszámított kamat igen kedvező, jellemzően évi 6-6,5 százalék.
A PG program a mai napon indult el. el. Az állami közvetítő szerepét betöltő Magyar Vállalkozásfinanszírozási (MV) Zrt. előre rögzített kockázatmegosztás mellett (legfeljebb a banki követelés 80%-áig) közvetlen kezességet vállal a bankok által kihelyezett – maximum 100 millió forint összegű – kisvállalkozói hitelek mögé. Ezzel jelentősen bővülnek a hazai mikro-, és kkv-k banki finanszírozási lehetőségei, mivel ebben a szegmensben a leggyakoribb, hogy a kérelmezők nem kapnak hitelt a fedezet hiánya miatt. Az MV kezességvállalása mögött a magyar állam 100%-os viszont-garanciája áll.
JEREMIE segít
Magyarországon egyébként az Unióban elsőként indult el a JEREMEI program, ami a hazai a hitelmankókhoz biztosítja a forrást. Az elkülönített mintegy 200 milliárd forintnyi összeg 85 százaléka az EU Strukturális Alapjaiból származik, a fennmaradó 15 százalék pedig a magyar költségvetésből.
Ez a keret a 2013-ig tartó költségvetési időszakban különböző pénzügyi programok formájában támogatja a kkv-kat. Az Új Magyarország márkanevet viselő mikrohitel, és portfoliógarancia mellé hamarosan egy kedvező kondíciójú kockázati tőke alap is társul majd.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.