Üzleti tippek

Gyurcsány radikális javaslatokat fontolgat

admin
admin

2008. 06. 09. 15:28

Gyurcsány Ferenc beszélgetésre hívta meg az Oriens szakértőit, akik többek közt a nyugdíjak reálértéken történő befagyasztását, a minimálbér, az eva, az ekho eltörlését javasolják. Lassan feledésbe merülnek ugyanakkor a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal hónapok alatt kidolgozott, kevésbé radikális reformjavaslatai.

„Megkértem a társaságot, hogy a Magyarország előtt álló kihívásokról, lehetőségekről és kockázatokról szóló elemzésüket a jövő heti kormánykonzultáción is mutassák be. Azért kezdeményeztem ezt, hogy a kormány megismerjen egy olyan elképzelést is, amely a kormányzati műhelyeken kívül készült. Természetesen a kormánynak elsősorban nem mások javaslatát kell vitatnia, hanem saját javaslatokat kidolgozni, de a saját javaslatok kidolgozásában segít, ha látunk mások által megfogalmazott képet is. Az Oriens egyébként a meghívást elfogadta” – írja blogjában miniszterelnök.

A bejegyzésből kiderül, hogy Gyurcsány szerint az egyensúlyteremtés után a növekedést minden szakértő és a kabinet is az adórendszer egyszerűsítésével, a munkát terhelő adók csökkentésével és a szociális rendszer olyan átalakításával képzeli, amelyek hatására nő a legális foglalkoztatottság.

Ez utóbbi újdonság a kormányfőtől: a kisebbségi kormányzás kezdetekor Gyurcsány még arról beszélt, hogy a jóléti kiadások nem csökkenthetők, mert a kormány nem kívánja a súlyos szociális feszültségekkel – akár éhséglázadással is – terhelt szlovák utat választani.

A nyugdíjakról vitatkozhatnak

Orbán Viktor nyilatkozatai, az Oriens közgazdászai és a kormányfő mondatai között nyugdíjügyben a legnagyobb a feszültség. Előbbiek szakítanának a nyugdíjak svájci indexálásával (a nyugdíjemelés fele részben az inflációhoz, fele részben a gazdasági növekedéshez kötésével), vagyis az ellátások összegét rendre csak az infláció mértékével emelnék, bár a megfogalmazás különbözik: míg Orbán „garantálná a nyugdíjak értékét”, addig az Oriens közgazdászai szerint csak az részesedjék a gazdasági növekedés előnyeiből, aki azért tett is valamit.

Gyurcsány Ferenc ezzel szemben úgy látja, hogy igazságtalan és vállalhatatlan a nyugdíjasokat kirekeszteni a növekedés előnyeiből.

A nyugdíjasokat mindenki nagy homogén csoportként kezeli, tévesen – állítják az Oriens programját író közgazdászok. A nyugdíjba vonulás éve is alapvetően befolyásolhatta megállapított nyugdíj összegét, arról nem is beszélve, hogy a ledolgozott évek száma alig-alig látszik az ellátások összegén – említettek néhány példát arra, hogy mitől nem homogén csoport a mintegy 3 millió magyar nyugdíjas.

Az Oriens programjának bemutatóján elhangzott: a szavazók 40 százaléka nyugdíjas, így a nyugdíj kérdését a magyar politika szent tehénként kezeli, ugyanakkor a növekedés motorjai csak akkor indulhatnak be, ha valakinek lesz bátorsága és ügyessége ahhoz, hogy változtasson a mostani rendszeren.

Porosodó GVK-javaslatok

A miniszterelnök blogbejegyzése nem utal arra, hogy mit gondol a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal (GVK) szakértői által hosszú hónapok által kimunkált javaslatcsokorról, amely jóval kevésbé volt radikális, mint az Oriens, illetve más szakértők által mostanában hangoztatott reformtervek, s lassan-lassan – úgy tűnik – feledésbe kezd merülni.

A GVK javaslata szerint élőmunkaterhek csökkentésének részbeni fedezeteként a jelenleg 20 százalékos áfa kulcsát 22-24 százalékra növelnék, ugyanakkor az alapvető élelmiszerek és az élőmunka-igényes szolgáltatások esetében 16-18 százalékra csökkentenék. A szálláshely-szolgáltatás áfáját – a beutazó idegenforgalom versenyképességének megtartása érdekében 10 százalékosra csökkentenék.

Az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) a GVK kivenné az áfakörből, az Oriens szakértői viszont egyszerűen eltörölnék. A GVK nem törölte volna el a minimálbért, s nem kívánt a segélyrendszeren sem spórolni. A nyugdíjakat viszont – bruttósítás után – megadóztatatták volna (a bruttósítás évében a nettó megegyezett volna a bruttósítás előtti összeggel.)

A GVK javaslata a miniszterelnök járulékcsökkentési fókuszú javaslatában bukkant föl utoljára, erősen módosított formában, amelyről szintén nem hallhattunk egy ideje, nyilvánvaló módon a kormány politikai erejének, illetve a mozgástér csökkenésének következményeképp.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.