Üzleti tippek

Jobban céloz az APEH

Megduplázták a be nem fizetett adót a vagyonosok: az APEH ellenőrei tavaly esetenként átlagosan 5,7, az idén tízmillió forint adóhiányt tártak fel. Az utóbbi fél évben az adóhatóság egyre hatékonyabban indítja a vagyonosodási ellenőrzéseket – írja a Népszabadság.

Az első öt hónapban indított ellenőrzések 71 százalékának végeztével találtak elmaradt adót – tavaly ez az arány 68 százalék volt. Az átlagosan megállapított – korábban be nem fizetett – adó összege ennél látványosabban emelkedett: a 2007-es 5,7 millió forintról tízmillióra. Az viszont már nem mondható el, hogy a vagyonosok “szívesebben” vagy könnyebben fizetnének.

Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke a Népszabadságnak elmondta, hogy korábban számos, valójában nem vagyonos embert is megkeresett az APEH a gépkocsi- és egyéb nyilvántartások alapján. Az utóbbi fél évben a helyzet annyiban változott, hogy valóban a nagyobb értékű ingatlanok és autók tulajdonosait keresik fel. Ezzel együtt lenne még min javítani: a hatóság például – párhuzamosan indított vizsgálatokkal – kezelhetné együtt a házastársak vagyoni, jövedelmi helyzetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik