Üzleti tippek

Kétmilliót ér a korrupció fogalma

Egy magyar kisvállalkozás nyerte a korrupció vizsgálatára kiírt 5 millió forintos állami tendert. A kormányzat vizsgálatokkal és bizottsággal küzd a korrupció ellen, a Transparency International átláthatósági megállapodásokat ajánl.

A M.Á.S.T. Kft.-t, tárgyalásnélküli eljárással választotta ki a Közbeszerzések Tanácsa (KT). Az alapvetően piackutatásra szakosodott, tíz éve alapított, 4 fős cég kérdőíves felmérésekkel vizsgálja majd a közbeszerzések során előforduló, korrupcióval kapcsolatos attitűdöket és tapasztalatokat. Az ajánlatkérők mellett az ajánlattevőket és a független tanácsadókat is megkeresik majd.

Érvénytelen pályázatok

A KT felhívására 7 ajánlat érkezett. Ebből kettő – a Magyar Gallup Intézet Kft., valamint Szonda Ipsos és két másik cég közös ajánlata – érvénytelen volt. Ezek a szereplők ugyanis nem igazolták a részvételt kizáró okok hiányát, illetve az alkalmassági követelményeket.

Az MTI információi szerint az öt érvényes ajánlattevő a következő volt: TÁRKI Zrt., M.Á.S.T. Kft., Szocio-Gráf Kft., GfK Hungária Kft., Medián Kft. Az ajánlott árak 10 millió 560 ezer és 5 millió 244 ezer forint között szóródtak. A legolcsóbb ajánlatot a M.Á.S.T. Kft. tette, így ez a társaság végezheti el a munkát.

Négymillió sajtófigyelésért

Az ötmilliós tender csak egy kis szelet volt a KT kiírásában. A kvalitatív felmérésekre ugyanis további 15 millió forintot különítettek el. Ezt a kutatást a GKI végezheti majd el, 2 millió forintért készítenek például egy általános fogalmi meghatározást a korrupcióról és majdnem 4 millió forintba kerül csak a sajtófigyelés.

Ebben a kutatásban már ajánlatokat is megfogalmaznak a korrupció csökkentésére, begyűjtik a cégek és a hivatalnokok ötleteit az üzleti folyamatok tisztábbá tételére. Mindkét felmérést erdményét októberben kapja meg a Parlament és egy nemrég létrehozott szakértői döntéselőkészítő testület.

Állami antikorrupciós testület

A kormány még tavaly ősszel hozta létre az Antikorrupciós Koordinációs Testületetet 8 millió forintos költségvetéssel, amelyben kormányzati és civil szakértők egyaránt helyet kapnak. Az elnöki teendőket az igazságügyi és rendészeti miniszter látja el és összesen hat minisztérium – köztük az egészségügyi és a gazdasági tárca is – képviselteti magát.

A testületben tanácsadóként részt vesz az adatvédelmi biztos, a legfőbb ügyész, valamin több civil szervezet is. A nem kormányzati szervezetek évek óta jelzik a magyar közbeszerzési rendszer problémáit és általában a korrupció magyarországi mértékét.

Megállapodással a korrupció ellen

A Transparency International (TI) nemrég közzétett jelentése szerint a közbeszerzések nagyobb átláthatóságával akár 25 százalékkal is csökkenteni lehetne a költségeket.

A nemzetközi szervezet “átláthatósági megállapodásokat” sürget, a TI szerint akár 30-40 százalékkal is lehetne csökkenteni a beszerzések árát (a milánói metró példája).

Az átláthatósági megállapodás egy olyan polgári jogi szerződés, amelyet egy-egy tenderre vonatkozóan ír alá az ajánlatkérő és az ajánlattevő. Az önkéntes megállapodás értelmében a felek a közbeszerzés alatt tartózkodnak a korrupció minden fajtájától, és minden lehetséges információt közzétesznek.

A folyamatok ellenőzésével egy független szakértőt vagy szervezetet bíznak meg. Ha a független monitor úgy értékeli, hogy a felek valamelyike megsértette az átláthatósági megállapodást, az abban foglalt szankciók közvetlenül életbe lépnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik