Üzleti tippek

Alkut köt a Magyar Telekom?

A Magyar Telekom Csoport megegyezhet az amerikai hatóságokkal, feltéve, hogy vállalja a pénzbüntetést – írja legfrissebb számában a Figyelő. A lap megtudta: a cég nem jelenti fel volt első emberét, Straub Eleket.

Immár négy ország hatóságai kapcsolódtak be a Magyar Telekom (MT) kétes szerződéseinek vizsgálatába – értesült a Figyelő. A New-York-i tőzsdén jegyzett cég ügyeit az amerikaiak mellett nemcsak a magyar hatóságok fürkészik, hanem a montenegrói és a macedóniai illetékesek is, hiszen e két országban köttettek a szóban forgó szerződések – olvasható a Figyelő legfrissebb, csütörtökön utcára kerülő számában.

Az MT megbízásából kutakodó White and Case amerikai ügyvédi iroda egyértelmű kapcsolatot talált a montenegrói és a macedóniai ügyek között. Maga a White and Case legutóbb május 19-én adott helyzetjelentést a vizsgálat macedóniai szakaszáról. Eszerint bizonyítást nyert hat, 2004 és 2006 között aláírt, együttesen 6,7 millió euró (1,7 milliárd forint) értékű szerződés törvénytelen jellege. Jelzik, hogy ez a megállapítás sem nem végleges, sem nem teljes, a vizsgálat folytatódik.

A Figyelő úgy tudja, az MT folyamatosan kapcsolatban van az érintett hatóságokkal, azokat dokumentumokkal látja el, az ismeretlen tettesek ellen zajló vizsgálatok nyomán azonban nem fog nevesített feljelentést tenni, hanem csak információkat ad át. Ez azért érdekes, mert korábban olyan hírek jelentek meg a magyar sajtóban, hogy az MT büntetőfeljelentést tesz Straub Elek korábbi elnök-vezérigazgató és Balogh András, a felvásárlásokkal is foglalkozó egykori stratégiai igazgató ellen. Ezt a cég éles hangú közleményben tagadta.

A Figyelő az ügyet közelről ismerő forrása szerint akár már az ősszel sor kerülhet az Amerikában folyó vizsgálatok lezárására: amennyiben az igazságügyi tárca megfelelő információkkal rendelkezik, egyezségi tárgyalást (settlement discussion) kezdeményezhet.

A nehezen bizonyítható eredményekre vezető további költséges vizsgálatok helyett olyan kompromisszumot kereshet az MT-vel, amelynek egyik fő kérdése a bírság mértéke. A dollár tízmilliókról szóló tárgyalás mellett azonban a végső egyezség megszövegezése is legalább ennyire izgalmas. El kell ismerni, hogy volt a társaságnál probléma, de rögzíteni kell, hogy a jelenlegi menedzsmentnek már nincs felelőssége. Ha viszont egyik hatóság sem állapít meg bűncselekményt, az előző menedzsment tagjai jó eséllyel perelhetnek.

(A Figyelő csütörtökön utcára kerülő számában arról is olvashat, hogy miként nyomoztak a társaság vitatott szerződései után Montenegróban és Macedóniában, valamint azt is megtudhatja, hogy mi fenyegeti az MT vezetőit, ha az Egyedült Államok területére lépnek. A lap szerint nem valószínű, hogy az MT-t kivezetnék a New York-i tőzsdéről; a kivezetés elleni érvek is a legfrissebb számban olvashatóak.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik