Üzleti tippek

Kiterjedt támogatás

A pályázatfigyeléstől és -írástól, hitelígérvényektől, bankgaranciáktól a sajáterő-előfinanszírozó kölcsönön át a támogatás-előfinanszírozásig kínálnak mindenféle segítséget a pénzintézetek.

Közvetlenül a banktól vagy a vele szerződött pályázati tanácsadó cégtől kaphatnak segítséget azok a kisvállalkozók, akik uniós támogatási összegekre pályáznának, de ehhez egyúttal kiegészítő hitelintézeti forrásokra is szükségük van. A tanácsadók szolgáltatása a pályázatgenerálástól (a cég számára testhezálló fejlesztési ötletek és pályázatok összegzésétől) a tényleges pályázatok megírásán át egészen a pályázatmenedzsmentig (a támogatási részhatáridőkre elkészítendő elszámolások, riportok teljesítéséig) terjedhet.

„Az első lépés, az általános pályázatfigyelés a legtöbb pályázati tanácsadónál ingyenes” – mondja Tabák Gábor, az OTP-csoporthoz tartozó OTP Hungaro-Projekt Kft. cégvezetője. A pályázatkészítésért jellemzően vegyes javadalmazást kérnek, ez a projekt méretétől, jellegétől függően 200–500 ezer forintnyi fix tarifából és az elnyert támogatási összeg 1–3 százalékára, jellemzően 0,5–2 millió forintra rúgó sikerdíjból áll össze. Ha bonyolultabb pályázatról, például ipari parki fejlesztési támogatás elnyeréséről van szó, a fix díj magasabb, általában 300–800 ezer forint közötti lehet.

A kötött tarifa általában a pályázati dokumentáció ügyfélnek való átadásakor jár – a sikerdíj a támogatás elnyerését követően –, de ez egyedi megállapodás kérdése. „A bankokkal kapcsolatban lévő pályázati tanácsadó cégek egy részénél mód van a kizárólag sikerdíjas szerződésre is, de nálunk például nem” – jelezték a Raiffeisen Bankkal együttműködő RC Gazdasági és Adótanácsadó Zrt.-nél.

A projektmenedzsment során a részhatáridős feladatok teljesítése napi 70–80 ezer forintnyi díjjal jár, jellemzően csak egy-két napi tanácsadói munkaigénnyel. Természetesen mind az OTP Hungaro-Projekt, mind az RC kiszolgálja a nem a vele szerződött banktól érkező kkv-kat is. Ha viszont olyan OTP-s ügyfél igényli a pályázati tanácsadást, aki a támogatáshoz anyabanki hitelt vagy garanciát is igénybe vesz, 10–30 százaléknyi árkedvezményre számíthat az OTP Hungaro-Projektnél a pályázatkészítési és menedzselési tarifákból. A Raiffeisen és az RC esetében mindkét oldalról lehetséges kedvezmény.

A Brüsszelben is saját EU-képviseleti irodával jelen lévő CIB Bank 6 tanácsadó céggel dolgozik együtt, s a gyorsabb pályázati és finanszírozási ügyintézést a bank honlapjáról letölthető kérdőív is segíti. Az UniCredit Bank a Microsoft, az Axelero, a HP és az Intel céggel közösen működtet uniós pályázati programot, emellett van saját pályázatfigyelő rendszere is. Másokhoz hasonlóan e hitelintézetnél is rendelkezésre áll a pályázatokat kiegészítő teljes banki „termékarzenál”, a támogatások elnyeréséhez szükséges hitelígérvényektől vagy bankgaranciáktól kezdve a sajáterő-előfinanszírozó kölcsönig, illetve a támogatás-előfinanszírozásig.

A korábban szintén külön tanácsadó céggel együttműködő K&H Bank létrehozta saját tanácsadó és finanszírozó pályázati igazgatóságát. Augusztusig egyes pályázatoknál ingyenes minőségbiztosítási szolgáltatást kínál azoknak a cégeknek, amelyek önállóan készítik el pályázatukat, de biztosak akarnak lenni a sikerben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik