Üzleti tippek

Betét helyett, ha kell

Ha egy vállalattal szemben hitelezői követeléssel lépnek fel, de annak összege és kiegyenlítésének módja vitatott, a cég a tartozást ügyvédi banki letéti számlán helyezheti el biztonságosan.

A hitelintézetek az ügyvédek mellett külön letéti számlákat ajánlanak a közjegyzőknek, bírósági végrehajtóknak, sőt egyes piaci szereplők esetében (például az OTP Banknál) az adótanácsadóknak és a könyvelőknek is. Ők ezeket saját pénzforgalmi bankszámlájuk mellett, de attól teljesen elkülönített módon – és általában kedvezményes banki tarifákkal – nyithatják meg. A bankok általában külön-külön alszámlán tartják nyilván minden egyes, az ügyvéddel vagy egyéb letéti számlavezetővel kapcsolatba kerülő cég (netán magánszemély) összegeit, így garantálva a felek közti biztonságos elszámolást. A letéti számlán elhelyezett pénzeszközökkel azután – a cég által adott megbízás teljesítésére – az ügyvéd (vagy egyéb számlavezető) rendelkezik, a bank más célra, például az ügyvéd esetleges pénzintézeti tartozásainak rendezésére semmiképp sem használhatja fel. A letéti alszámla nyitásakor a vállalkozás teljes körű vagy korlátozásokkal ellátott megbízást ad ügyvédjének az összeg feletti rendelkezésre (ilyen meghatalmazási nyomtatvány például a KDB Bank honlapjáról is letölthető). Sok bank (például: Budapest Bank, Erste Bank, Volksbank) esetében a letéti számla nyitása és fenntartása teljesen ingyenes, ha a jogi szakembernek vagy irodájának már van saját pénzforgalmi számlája az adott hitelintézetnél.

A letéti összeg őrzése mellett a megszokott, ámde az átlagosnál valamivel kedvezőbb díjú tranzakciós szolgáltatások is kapcsolódnak e speciális számlafajtához. A papíralapú eseti utalás például bankon kívülre 1,2–1,5 ezrelék (OTP Bank, Erste Bank, Hanwha Bank) és 2,5 ezrelék (Volksbank) között mozoghat. A készpénzes kifizetés tarifája kissé borsosabb, jellemzően 1,5–3 ezrelék körüli. A pénzletét kamatot is fial gazdájának, amelynek mértéke jellemzően jócskán meghaladja a klasszikus látra szóló betétek kamatmértékét, de nem éri el a lekötött pénzek által szavatolt nyereséget.

Külön típust jelentenek a bejegyzés előtt álló vagy tőkeemelést végrehajtó cégek alap-, illetve törzstőkéjének befizetésére szolgáló – jellemzően nem kamatozó – letéti számlák. Ezeket a vállalkozó közvetlenül, azaz ügyvéd vagy egyéb „közbenjáró” segítsége nélkül is megnyithatja, például a Dresdner Banknál vagy a KDB Banknál. E megoldás előnye, hogy a bank a befizetett összegről a bejegyző bíróság részére igazolást ad ki, miközben a bank már a bejegyzés iránti kérelem benyújtásának igazolása után kamatozó pénzforgalmi bankszámlára tudja átvezettetni az összeget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik