Üzleti tippek

Csökkennek a felvásárlási árak a tejágazatban

Csökkenő felvásárlási árakat regisztrálnak ez év eleje óta a magyar tejágazatban - állítja Bakos Erzsébet, a Tej Terméktanács szakmai koordinátora.

Magyarországon az úgynevezett extra minőségű tej felvásárlási átlagára egy év alatt csaknem 50 százalékkal emelkedett, literenkénti 66,65 forintról 95,15 forintra nőtt. Azóta azonban folyamatosan csökkenő tendenciát mutat.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) piac-árinformációs szolgálat jelentése szerint a tej felvásárlási átlagára áprilisban 85 forint körül volt literenként. A Tej Terméktanács termelő tagjai szerint a májusi felvásárlási átlagár várhatóan 80 forint körül alakul.

A szakértő szerint a magyarországi helyzet annyiban hasonló a németországi tejtermelőkéhez, hogy a januári csúcs felvásárlási ár után Magyarországon is folyamatosan csökkentek az árak. A Tej Terméktanács reményei szerint a most érvényesülő tendencia megáll. A további felvásárlási árcsökkenés ugyanis már a termelt tej volumenét is veszélyeztetheti.

Máhr András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szakállamtitkára néhány napja egy érdi szakmai tanácskozáson azt valószínűsítette, hogy emelkednek majd a tejárak.

Jelenleg az évi fejenkénti tejfogyasztás Magyarországon 150-160 liter körül alakul, ami elmarad az európai átlagtól. Ezért a növelés elősegítése a feladat. A mennyiség növelésére érdemes a termelőknek beruházásokba fogniuk, hosszabb távon is kifizetődőnek ígérkező vállalkozás a tejtermelés – mondta a szakállamtitkár.

Örvendetesnek nevezte, hogy a tejelő tehén létszám-csökkenése mára megállt, hozzávetőleg 350 ezres létszámmal lehet számolni, és további növekedése várható. Az ágazat megerősödéséhez azonban szükség van a termelők, feldolgozók, forgalmazók közötti együttműködés kialakítására, a közelmúltban ugyanis gyakran kijátszották a szereplők egymást, ami ártott az ágazatnak, bizonytalanságokat idézett elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik