Üzleti tippek

Az Új Tulajdonosi Program nem veszélyezteti a konvergenciaprogramot

A lakossági megtakarításokat ösztönző és a polgárosodást erősítő Új Tulajdonosi Program (ÚTP) keretében nyújtott kedvezmények 2009-ben egyensúlyi oldalon nem okoznak feszültséget a konvergenciaprogram megvalósításában - mondta Veres János pénzügyminiszter.

A hiányt növelő tétel 2009-ben mindössze 698 millió forint, a hiányt csökkenő tétel ezzel szemben 1,21 milliárd forint egy szakértői modell alapján. A modellben egy 100 milliárd forint kapitalizációjú céget vettek alapul. A részvények 25 százalékénak értékesítésével számoltak, amelyek egyharmada kerülhet kisbefektetőkhöz. A modell az összes feltétel teljesítését, és a maximális kedvezmény igénybe vételét feltételezte – magyarázta a pénzügyminiszter. Az aktívum 2010-ben 1,133 milliárd forint lehet, 2015-re pedig egyensúly alakul ki – tette hozzá.

A korábbiakat megerősítve Veres János elmondta, hogy 2009 első negyedévében az Állami Autópálya Kezelő és az állami vagyonból kialakított ingatlanportfolió cég részvényeit lehet majd kisbefektetőknek kedvezményesen jegyezni. A pénzügyminiszter jelezte, hogy intézményi befektetőknek is kínálni fognak a részvényekből. A második szakaszban a Szerencsejáték Zrt., a regionális vízművek, a Magyar Posta és a Magyar Villamos Művek Zrt. részvényei egy részének értékesítése kerülhet sorra.

A pénzügyminiszter elmondta, folyik a cégek belső átalakítása, a tőzsdei felkészítésük és a szükséges jogszabályok megváltoztatása. A kisbefektetők várhatóan 250 ezer forint erejéig jegyezhetnek majd részvényeket.

Amennyiben öt éven keresztül megtartják őket, akkor a profit mentesül az árfolyamnyereség-adó alól. Az első három év után egy további részvényt jóváírnak a befektetőnek. A részletfizetés igénybevételéhez 10 százalék saját erő kell, a maradékot három évre alatt kamatmentesen lehet törleszteni, de az osztalékot a törlesztésre kell fordítani. Az állam másfél évre visszavásárlási garanciát is vállal – ismételte meg Veres János a korábban már ismertetett elképzeléseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik