Üzleti tippek

Majdnem Székely lett a tévéelnök

Ismét nem sikerült elnököt jelölnie a Magyar Televízió (MTV) élére a közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségének.

Az ülés ideje alatt az egyik testületi tag az MTI
tudósítójának elmondta, hogy a döntő körben – a szükséges tíz helyett –
kilencen álltak Székely Ferenc mellé, míg négyen Havasi Jánost támogatták.

A posztért hatan versengenek, de nincs köztük a társaság ügyvezetője (és egyetlen alelnöke), holott az utóbbi bő egy évtized tapasztalatai azt mutatják, hogy ha rajthoz áll, akkor győz az átmeneti vezető.

Rudi márciusban távozott (fotó: mti)

Rudi márciusban távozott (fotó: mti)

Az egyetlen résztvevő, aki ebben a körben nem voksolt, az MDF által delegált Csernus János volt. Ennek alapján – és a kuratóriumi matematika szerint – az állapítható meg, hogy a Fidesz és a KDNP jelöltjeként bekerült négy tag, múlt heti bejelentésüknek megfelelően, Havasi Jánost támogatta, míg az MSZP és az SZDSZ által a testületbe küldött hét, illetve két kurátor Székely Ferenc mellé állt.

Az MTI kuratóriumi elnökségi tagoktól származó korábbi információja szeptember közepén kerülhet sor az újabb választásra, hacsak nem marad el az új pályázat kiírása, amivel megszűnne az elnökség megbízatása, a parlament által választandó új testületbe pedig nem lehetne jelölni a mostani tagok egyikét sem.

Ha csak halványan is, de ezt az eshetőséget vetette fel múlt pénteken Czeglédi László kuratóriumi elnök, aki az akkori sikertelen jelölőkör után azt mondta, “ha nem tudunk elnököt állítani, akkor nem vagyunk képesek ellátni a mandátumunkat”.

Az MTI által pénteken megkérdezett elnökségi tagok ezzel szemben inkább az új pályázat kiírását valószínűsítették.
A parlament által választott kuratóriumi elnökség reggel nyolc órakor ül össze, hogy kétharmados támogatottsággal jelöltet állítson. Ha ez sikerült volna, a társadalmi szervezetek delegáltjaival kiegészült nagykuratóriumnak hasonló arányban kellett volna jóváhagynia az indítványt.

Múlt héten meg sem kezdték a jelöltállítást, miután az MSZP és az SZDSZ által delegált elnökségi tagok nem vettek részt az erre hivatott ülésen: arra hivatkoztak, hogy kétségbe vonja az eljárás komolyságát, hogy a Fidesz- és KDNP-jelöléssel mandátumhoz jutott társaik pár nappal korábban nyilvánosságra hozták, melyik pályázó mellé állnak.

Az első kísérlet óta eltelt időben azonban változott a kuratóriumi elnökség összetétele, miután az eddigi három mellé – a kormánypárt-ellenzék egyensúly helyreállításának érdekében – újabb négy szocialista delegáltat választott hétfőn a parlament. A helyzet így annyiban változott, hogy a Fidesz és a KDNP jelölése alapján az elnökségbe került összesen négy tagnak nincs meg az elnökjelölés blokkolásához szükséges egyharmados voksarányuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik