Üzleti tippek

Hétfőig kell társasági adót fizetni

Már csak néhány nap maradt a társasági adóbevallások elkészítésére, aminek határideje az idén június 2-a, mivel május 31-e szombatra esik. Az APEH kiemelt feladatnak tekinti a jövedelemminimum alatt vallók ellenőrzését.

Június 2-a a határideje a különadó, a hitelintézeti járadék, az eva, az innovációs járulék, az innovációs járulékelőleg valamint járulékkötelezettség bevallásának és az eva, a szakképzési hozzájárulás, az innovációs járulék, az innovációs járulékelőleg, a különadó és a hitelintézeti járadék megfizetésének is.

Az egyéni és társas vállalkozásoknak az idén célszerű volt alaposan megfontolniuk, hogy mit fognak adóbevallásukban adóalapként szerepeltetni, mivel tavaly július 1-jén hatályba lépett a jövedelemminimum szabályozása.

Az egyéni vállalkozóknak február 15-éig kellett beadniuk bevallásukat. Az APEH által áprilisban nyilvánosságra hozott adatok szerint 383 450 egyéni vállalkozói bevallásból 285 995-ra vonatkozott a minimum adóalap megállapítási kötelezettség. Az utóbbi kör 43,3 százaléka a minimum adóalap figyelembevételével készítette el bevallását; 40,8 százalék annál magasabb jövedelmet vallott be; 14,53 százalék újonnan alakult egyéni vállalkozás volt, 0,35 százalékot pedig elemi kár ért, ezért e két csoport mentesült a minimum adóalap megállapításának kötelezettsége alól. Mindössze 2897 adózó – az érintettek mintegy 1 százaléka – vallott be a korrigált bevétel 2 százalékánál kisebb adóalapot és adott be nyilatkozatot bevételeiről és költségeiről. Közülük az APEH kockázatelemzés alapján 1121 adózót értesített arról, hogy egy éven belül megkezdi nála az ellenőrzést.

Az APEH ellenőrzési irányelvei szerint az idén kiemelt feladatnak tekinti a jövedelem(nyereség)-minimum alatt vallók, a több éve indokolatlanul veszteségesen működők vizsgálatát. Az ellenőrzések legfontosabb célja, hogy kiszűrjék azokat az adózókat, akikről feltételezhető, hogy az adózás alól fiktív költségek elszámolásával, illetve bevétel eltitkolásával próbálják kivonni magukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik