Üzleti tippek

A kuruc mentalitás is baj

A jó kormányzás két oszlopa az elszámoltathatóság és az átláthatóság, a rossz adómorál oka nem csak az elvonások magas szintje - mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke csütörtökön Budapesten a Joint Venture Szövetség (JVSZ) közgyűlésén.

Az ÁSZ elnöke kiemelte: “a kuruc mentalitás hagyományait máig őrző hazai adótudatosság, adómorál megváltoztatása egy soklépcsős, türelmes folyamat eredménye lehet”. Kifejtette: általános az a vélekedés, hogy az adózásban a kialakult helyzet oka a jövedelem-centralizáció magas foka.

Adózási részigazságok

Ez azonban csak részigazságot takar, mivel például Dániában, Hollandiában vagy Svédországban sem alacsonyabb a jövedelemelvonás szintje, mégis ott az adózók a közfeladatok ellátása hozzájárulásaként élik meg az adófizetést, nem pedig a “valamit elvesznek tőlem” módon.

Tény az is, hogy a magas újraelosztási szinthez rendelt magas elvonás gyakran rossz, sokszor “politikai haszonszerzés célzatával történő döntéseknek” is köszönhető, és az egyre szűkülő adóbázishoz főleg romló, esetenként kifejezetten rossz közszolgáltatások társulnak, ami aligha erősíti az adózást Magyarországon – mutatott rá a számvevőszék elnöke.

Magas az adóék

Arról is szólt, hogy különösen magas az országban a munkáltatók által fizetett teljes bérköltség, azaz a nominális bruttó bér és az arra rakodó közterhek, illetve az alkalmazottak által ténylegesen felhasználható adózott jövedelem közötti különbség.

Az adóék átlagosan 50 százalékot is elér, ami egyenesen gátja nem csupán az adófizetési hajlandóságnak, hanem a legális foglalkoztatás bővítésének, bővülésének is. Hangsúlyozta: “egyet kell értenem azokkal, akik szerint aligha valószínű, hogy lenne munkáltató, aki ekkora terhek vállalásával bővíteni tudná alkalmazotti létszámát, ha száz forint tényleges bérre igényt tartó munkavállalóért 250 vagy 300 forintot kell valójában megfizetnie” – mondta Kovács Árpád.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik