Üzleti tippek

Az fizet, aki tévét néz

Az SZDSZ elnöke szerint ismét a fogyasztóknak kellene a tévé-előfizetési díjakat fizetniük. AZ MSZP szerint megmarad az előfizetési díj, azt azonban még nem tudni, ki fizesse.

Meg kell változtatni a közmédia finanszírozását, várhatóan azonban az új médiatörvényben is szerepelni fog a tévé-előfizetési díj.

A médiatörvényben szerepel a tv-előfizetési díj, a mindenkori kormány döntése, hogy átvállalja-e a lakosságtól ezt a terhet – közölte az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának szocialista alelnöke annak kapcsán, hogy Kóka János SZDSZ-elnök szerint ismét a fogyasztóknak kellene a tévé-előfizetési díjakat fizetniük. Jánosi György hangsúlyozta, hogy a közmédiumok finanszírozását mindenképpen át kell alakítani.

Az EU nem teszi lehetővé az intézmények finanszírozását, csak azt tartja elfogadhatónak, ha az állam meghatározott feladatok után fizet – közölte Jánosi. Kifejtette: szinte évről-évre közszolgálati szerződést kell kötni az intézményekkel, amiben rögzíteni kell, milyen feladatokat kér, illetve vár el a kormányzat a közmédiumoktól, ehhez kell rendelni a forrásokat. Jánosi György kitért arra is, hogy az EU-ban van rá példa és az uniós normáknak is megfelelő finanszírozás mód a tv-előfizetési díj. Megjegyezte: meg kell vizsgálni az ötpárti tárgyalásokon, hogy az uniós normáknak megfelel-e, ha az állam átvállalja ezt a díjat a lakosságtól.

Arra a kérdésre, hogy az új médiatörvényben fog-e szerepelni az előfizetési díj, Jánosi György elmondta, az uniós jogharmonizáció miatt erre még várják a választ. “Azt hiszem, szerepelni fog” – fogalmazott.

A kormánypárti politikus tájékoztatása szerint lezárták a médiatörvénnyel kapcsolatos ötpárti tárgyalásokat, a dokumentum a Miniszterelnöki Hivatalban van, ahol elkészítik a törvénytervezetet, amelyről újból ötpárti tárgyalások kezdődnek.

Kóka János, az SZDSZ elnöke az InfoRádió Aréna című keddi műsorában azt mondta, az SZDSZ adócsökkentő programjának nagyon fontos eleme, hogy a közmédiát ismét a fogyasztók finanszírozzák, és az állam ne vállalja át az előfizetési díjakat. A mostani finanszírozási rendszer nem korrekt, és költségvetésfüggővé teszi a közmédiát – fejtette ki a pártelnök.

A tv-előfizetési díj átvállalásáról még a Medgyessy Péter által meghirdetett 100 napos program keretében 2002 júniusában született kormánydöntés. Ekkor határoztak úgy, hogy abban az évben a büdzsé átvállalja az ebből származó mintegy hétmilliárd forintos tételt. A díj teljes eltörlése a médiatörvény módosítását igényelte volna, ám az ehhez szükséges kétharmados többség a parlamentben nem volt és azóta sincs meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik