Üzleti tippek

Még nem késő bevallani

Kedd éjfélig feladható a személyi jövedelemadó bevallása egyes postákon, illetve elküldhető elektronikusan. A késedelem akár kettőszázezer, a hibás kitöltés legfeljebb húszezer forintba kerülhet elviekben, de az adóhatóság jellemzően nem szab ki ilyen hibákért bírságot.

Az elektronikus adóbevallás benyújtásához a magánszemélyeknek nem kell külön APEH regisztrációt kérni, hanem elegendő az okmányirodán keresztül hitelesített Ügyfélkapu regisztráció – cáfolta az APEH a FigyelőNet kérdésére azon egyes könyvelők véleményét, akik szerint az e-bevallás benyújtásához külön adóhatósági regisztráció szükséges.

Aki nem rendelkezik ilyen regisztrációval, föladhatja postán is bevallását (bár ők már aligha ússzák meg tülekedés nélkül): Budapesten, a Nyugati és a Keleti Pályaudvarnál működő posták éjfélig, a Krisztina körúti Postapalotánál pedig este 10-ig várják az ügyfeleket. A megyeszékhelyeken általában egy-egy postahely este nyolcig tart nyitva. A tovább nyitva tartó posták listája letölthető itt.

Az a magánszemély, aki késve küldi el adóbevallását, akár kettőszázezer forintos mulasztási bírságot is ki kell fizetnie, de az adóhatóságnál hangsúlyozták, ritkán élnek a bírságolás lehetőségével ilyen esetekben. A rontott adóbevallás büntetése legfeljebb húszezer forint, de az adóhatóság – mint szervezet kommunikációs osztályán a FigyelőNetnek elmondták – nem szokott ezzel a bírságolási lehetőséggel sem élni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik