Üzleti tippek

Lassul az építőipar leépülése

Éves összehasonlításban lassult az építőipari termelés visszaesése márciusban a februárihoz képest, a kiigazított adatok alapján a termelés 12,6 százalékkal csökkent, míg februárban még 19,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Az építőipar termelése 2008 márciusában munkanaptényezővel kiigazítva 12,6 százalékka maradt el az egy évvel korábbitól, és 2,5 százalékkal haladta meg az előző havit.

Az év első három hónapjában a termelés egyötöddel maradt el a 2007. azonos időszakitól. Az építőipar termelői árai2008 I. negyedévében az előző év azonos negyedévihez viszonyítva 4,9 százalékkkal emelkedtek.

Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 23,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A márciusban kötött új szerződések értéke 11,2 százalékkal kisebb volt, mint tavaly ilyenkor. Ezen belül az épületek építésére kötött új szerződések értéke 23 százalékkal csökkent, az egyéb
építmények építésére kötötteké 15,7 százalékkal emelkedett – a növekedésben az alacsony bázis mellett az út-, vasút- és közműépítésekre kötött több, kisebb értékű szerződésnek volt szerepe.

Az év első három hónapjában kötött szerződések volumene 4,4 százalékkal magasabb volt a 2007. január–márciusinál, az
autópálya-építésre még januárban megkötött nagy értékű szerződésnek köszönhetően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik