Üzleti tippek

Jöhet még fuvarossztrájk

A jövő hét hétfői fuvarozói „sztrájk” bejelentése ugyan hamisnak bizonyult, de egy későbbi időpontban nem zárhatók ki a nagyobb szabású fuvaros demonstrációk.

A Somogy Megyei Hírlapnak Sárdi Lajos, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségének (FUVOSZ) megyei titkára nyilatkozta: egynapos demonstrációt tartanak jövő hét hétfőn a fuvarozók.

Egyeztetés nélkül nyilatkozott

A figyelemfelhívó akció alatt csak az alapvető élelmiszereket szállítanák ki, a taxisok pedig csak ellátásra szoruló betegeket vinnének el. Ezzel a fuvarozók arra hívnák föl a figyelmet, hogy az emelkedő üzemanyagárakat nem tudják továbbhárítani. A titkár a Magyar Rádió hétfő reggeli műsorában is megerősítette nyilatkozatát. Peredi Péter, a szervezet főtitkára azonban azóta elhatárolódott megyei titkára nyilatkozatától.

Írásos megállapodás van érvényben a fuvarozói érdekképviseletek között, hogy előzetesen egyeztetnek a demonstrációkról, s ilyen egyeztetés nem történt Karmos Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) főtitkárhelyettese a FigyelőNetnek. Ezt a megállapodást egyébként a Hungária körúti forgalomlassító demonstrációjáról ismertté vált Közúti Fuvarozók Érdekvédelméért Nonprofit Kft. is aláírta már.

Elég a BKV-sztrájk

A főtitkárhelyettes ugyanakkor nem zárta ki, hogy a fuvarozók élni fognak a jövőben „tárgyalóasztalon túli” eszközökkel is. Az érdekvédő megjegyezte: szerencsétlen lenne egy ilyen típusú demonstrációt éppen a BKV-sztrájk napjára időzíteni, mert a pártpolitikai érintettség gyanújának az árnyékát is el kell kerülni.

Ha az érdekképviseletek elfogadnák a FUVOSZ megyei titkára javaslatát, a fuvarozók csakugyan képesek lennének ellátási zavarokat okozni, ugyanis a vállalkozók több mint fele tagja valamely nagyobb érdekvédelmi szervezetnek, s a gépkocsik számát tekintve az arány még nagyobb.

A tagság dönt

Egy ilyen jellegű demonstrációnál a fuvarozók nem teljesítenék a szerződésben vállalt kötelezettségeiket, s ennek akár anyagi következményei (például kötbér) is a fuvarozókat terhelnék. Karmos Gábor azonban nem zárt ki ilyen radikális eszközöket sem, amennyiben az érdekképviseletek tagsága úgy látja, a hagyományos tárgyalásos módszerekkel nem érhetők el eredmények.

A NiT- Hungary a május 24-i taggyűlésen vizsgálja felül eddigi érdekérvényesítési taktikáját, s ha a tagságtól fölhatalmazást kapnak, akkor nyúlnak csak radikálisabb eszközökhöz, a többi szervezettel is egyeztetve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik