Üzleti tippek

Számolni kell az iszlám bankokkal

Egy-két évtized, és a külföldre is szállító kisvállalkozó csak az iszlám jognak megfelelő bankon keresztül kaphatja meg pénzét moszlim céges partnerétől, és csak furcsa szabályokat betartva szerződhet vele - írja az Üzlet és Siker.

Európa mintegy 15 milliós moszlim közösségén belül egyre több az olyan vállalkozó, aki hagyományai, vallása iránti tiszteletből átvált a saria, az iszlám jog vezérelte bankhoz. Ezért nemcsak az arab világban, hanem az Európán belül üzletelő, export-import ügyleteket lebonyolító vállalkozót is érheti meglepetés.

Nincs kamat

Az iszlám vallási elvek tiltják például a kamatok felszámítását, a határidős ügyleteket, de akár olyan befektetési alapok vásárlását is, amelyek a médiába, szórakoztatóiparba, bankokba, biztosítótársaságokba fektetnek.

A saria szerint a banknak osztoznia kell az ügyféllel annak nyereségén, de a veszteségen is, ha éppen úgy hozza a sors. A kkv-finanszírozás pedig általában úgy történik, hogy először a bank veszi meg a vállalkozás által kiszemelt ingatlant, üzletrészt vagy eszközt, aztán eladja az ügyfélcégnek (jelzáloggal védve le magát), utóbbi pedig részletekben, a valósnál magasabb „vételárat” fizet vissza.

A szaúd-arábiai székhelyű Iszlám Fejlesztési Bank tanulmánya szerint az „iszlám pénzügyi iparág” a maga évi 10–15 százalékos növekedésével egyike a legdinamikusabbaknak. Európán belül 2004 szeptemberében Angliában nyílt meg az első ilyen pénzintézet, a Brit Iszlám Bank, másfél éve pedig az első, a Korán szabályainak betartását magára vállaló, svájci elit intézmény, a Faisal Privátbank rajtolt.

Jelentős célcsoport

Ma már az új üzleti lehetőséget megszimatoló óriás globális bankok – Nagy-Britanniában például a HSBC, a Lloyds TSB és a Citibank – külön iszlám fiókhálózattal, betéti és jelzáloghitel-konstrukciókkal dicsekedhetnek. Itthon viszont még nincs ilyen lehetőség – mondta el az Üzlet & Sikernek Sale Tayseer, a hazai iszlám közösség egyik vezetője. Szerinte a magyarországi 5–10 ezres moszlim közösség vállalkozói rétege így jobbára egymás közti üzleteléssel kerüli ki a hivatalos banki ügyleteket.

Áprilisra kudarcot vallott az első itthoni iszlám befektetési alap bevezetése is. A Credit Suisse alapkezelő tavaly ősszel piacra dobott Equity Al-Buraq (utóbbi szó az iszlám pénzügyeket jelenti) kötvényalapú befektetési részalapja iránt nem volt megfelelő érdeklődés, ezért be kellett vonni – mondja Kozma Krisztina, az alapkezelő ügyvezetője. „Kárpótlásul” itthonról változatlanul elérhetők több értékpapír-kereskedőnél a többek közt a Deutsche Bank által kibocsátott, a saria szerinti befektetési alapok tucatjai.

Európai pénzügyi intézmények iszlám üzletággal

Németország
Commerzbank
Deutsche Bank
Bank Sepah (Irán)
Franciaország
Société Generale
BNP Paribas
Capital Guidance
Algerian Saudi Leasing Holding (Dallah Al Baraka-csoport)
Olaszország
Bank Sepah (Irán)
*További érintett államok: Albánia, Anglia, Dánia, Luxemburg, Oroszország, Svájc
Forrás: Ü&S-gyűjtés

Ajánlott videó

Olvasói sztorik