Üzleti tippek

Fidesz: borul a médiaegyensúly

Szili Katalin elindította a ORTT, illetve a közmédiumok kuratóriumi elnökségének kiegészítését. A Fidesz szerint az így előálló rendszer minden képzeletet felülmúl.

Az Országgyűlés elnöke a parlamenti pártokkal folytatott egyeztetés után elmondta: az ötpárti egyeztetésen a médiakuratóriumok kiegészítését illetően nem volt egyetértés, de a törvény szerint ezekben a testületekben 50-50 százaléknak kell lennie a kormány és az ellenzék arányának.

Szili Katalin azért hívott össze ötpárti egyeztetést, mert a múlt heti házbizottsági ülésen – ahol az MSZP kezdeményezte a médiakuratóriumok kibővítését – egyértelművé vált, hogy ebben nagyon ellentétes a frakciók álláspontja. Ennek ellenére a házelnök szerint az új tagokról már jövő héten szavazhat az Országgyűlés.

A testület május 8-i ülésén az MSZP azt javasolta, hogy – a médiatörvény értelmében – a kuratóriumokat összesen 13 taggal egészítsék ki a kormányoldal és az ellenzék arányainak megváltozása miatt.

Répássy Róbert (Fidesz) ezt követően rögtön jelezte, hogy pártja elfogadhatatlannak tartja az MSZP kezdeményezését és közölte, azt nem támogatják. Úgy fogalmazott, minden képzeletet felülmúl, hogy a szocialistáknak így hét delegáltja lenne például a Magyar Televízió kuratóriumában, a Fidesznek viszont csak három. Ha ez megvalósul, súlyosan kiegyensúlyozatlan lenne a média felügyelete – vélekedett.

Mint mondta, azért sem támogatják a kuratóriumok bővítését, mert ha később esetleg az SZDSZ visszatér a koalícióba, akkor az további kiegészítésre vonatkozó igényeket hozhat. Mivel az SZDSZ delegáltjai május elsejétől – a párt koalícióból való kilépésétől – az ellenzéki oldalhoz számítanak a törvény alapján ismét egyensúlyba kell hozni a két csoport létszámát: a most tíztagú testületek közül a Magyar Rádió (MR) és a Magyar Televízió (MTV) kuratóriuma 14, a Duna Televízióé pedig 12 fősre duzzadna. Bővülne a Magyar Távirati Iroda Tulajdonosi Tanácsadó Testülete is.

Az MR tulajdonosi testületébe Marosi Györgyöt és Szente Pétert, az MTV-hez Kozák Mártont és Rajk Lászlót, a Duna TV-hez pedig Székely Gabriellát delegálta a liberális párt.

A jelölés időpontjának fontosságát az adja, hogy az MTV most futó elnökválasztási körében a kuratóriumi elnökség május 23-án tesz kísérletet, hogy a törvényben előírt kétharmados aránnyal közmédium-vezetőt jelöljön, márpedig a kiegészítés után a három fideszes és egy KDNP-s delegált már nem képes egyharmadnál nagyobb voksaránnyal blokkolni a döntéshozatalt.

A médiatörvény ugyanakkor csupán lehetőségként említi az ORTT létszámának emelését, hiszen ott – éppen azért, hogy az elnök támogatása nélkül egyik oldal se szerezhessen többséget – eltérő súllyal esnek latba a voksok.

Így a koalíciós kilépés – és Tímár János SZDSZ-delegált ellenzékivé minősítése – után az MSZP által jelölt tagnak négykilenced, a többieknek egy-egykilencednyi szavazata van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik